MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Još jedno dijete iz Afganistana preminulo u Poljskoj od posljedica trovanja gljivama

Još jedno dijete afganistanske porodice, evakuisane iz Afganistana i trenutno smještene u Poljskoj, preminulo je nakon što je pojelo supu koja je sadržavala otrovne gljive, prenosi The Guardian.

Novi smrtni ishod uslijedio je samo dva dana nakon što je objavljena vijest da je i prvo dijete, petogodišnji dječak, afganistanske porodice preminuo od posljedica trovanja gljivama.

Iako je njegovom šestogodišnjem bratu hitno transplantirana jetra nakon događaja, ljekari ga nisu uspjeli spasiti.

Dječakova 17-godišnja sestra koja se također otrovala gljivama, liječena je u bolnici te je puštena kući u dobrom stanju. Kako su naveli ljekari, doza toksina koje su sadržavale gljive znatno su manje štetne za odraslu osobu s većom tjelesnom masom nego za djecu.

Vlasti u Poljskoj naredile su istragu povodom cijelog slučaja kako bi se utvrdile okolnosti trovanja.

Kako prenose mediji, afganistanska porodica koja je smještena u Poljsku skuhala je supu koja je sadržavala izuzetno otrovne gljive koje su pronašli u šumi u blizini izbjegličkog kampa gdje se porodica nalazila.

Tužioci su između ostalog ispitali i osoblje izbjegličkog centra u sklopu istrage kako bi utvrdili da li je došlo do eventualnog nemara te izlaganja izbjeglica ozbiljnoj prijetnji gubitka zdravlja ili života.

Ministar unutrašnjih poslova Poljske Mariusz Kaminski rekao je da su smrtni slučajevi velika tragedija, ali da sumnja u to da je riječ o nemaru u izbjegličkom centru.

U Poljskoj postoji oko 1.300 vrsta gljiva od kojih je oko 200 otrovnih. Iako su gljive izuzetno popularne u Poljskoj, građani koji ih beru moraju biti oprezni te znati razlikovati otrovne gljive od jestivih s obzirom da pojedine vrste otrovnih i jestivih gljiva imaju velike sličnosti.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa