MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Poruka iz Brisela za bh. lidere: Propustili ste šansu, ali izbori trebaju biti održani u oktobru

Iz Evropske unije su poručili kako se Opći izbori u Bosni i Hercegovini trebaju održati u oktobru kako je planirano u okviru ustava i legislativa koje već postoje. Napominju da se građanima treba omogućiti pravo da glasaju.

U zvaničnom saopštenju stoji da iako je tokom razgovora o izmjenama Izbornog zakona BiH napravljen progres po svim elementima izborne reforme, stranke nisu mogle postići konsenzus po pitanju finalnog prijedloga amandmana koji bi išli pred državni parlament.

“Evropska unija žali jer je propuštena još jedna prilika za Bosnu i Hercegovinu da se riješe dugotrajni problemi. Mogućnost razgovora organizovanih od zvaničnika Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država je iscrpljena na nivou visokih zvaničnika”, naveli su iz Brisela.

Ove reforme su također hitno potrebne kako bi se napravio iskorak na putu BiH prema EU, baveći se ključnim prioritetima iz Mišljenja Komisije o zahtjevu za članstvo u EU.

Ističu kako je bitno da se nastave razgovori u Parlamentu Bosne i Hercegovine kako bi se finalizirali amandmani koji se tiču unapređenja i transparentnosti izbornog procesa u skladu sa evropskim standardima.

U trenucima kada se Evropa susreće sa najvećim sigurnosnim izgovorima, bosanskohercegovački lideri imaju posebnu odgovornost da odgovore na potrebe građana i da učine sve da se sačuva mir, sigurnost, osigura funkcionalnost, suverenost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

“Opći izbori će se održati u oktobru prema rasporedu, u skladu sa postojećim ustavnim i zakonodavnim okvirom, kako bi se građanima omogućilo da ostvare svoje osnovno pravo glasa”, naveli su iz Evropske unije.

Iz EU podsjećaju daje šef evropske diplomatije Josep Borrell tokom prošlosedmične posjete Sarajevu sarađivao s političkim liderima kako bi ih ohrabrio da naprave posljednji korak ka pronalaženju sporazuma za reformu izbornog zakonodavstva.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa