MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Bajramska hutba reisa Kavazovića: Pokazali smo cijelom svijetu i Evropi našu uzoritost, kako se viteški bori za vrijednosti zajedničkog života

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini povodom Kurban-bajrama održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je bajramsku hutbu kazivao reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

Nakon klanjanja sabah-namaza održan je prigodni bajramski program kojeg su izveli poznati učači Kur’ana, ilahija i kasida.

Reisul-ulema je u bajramskoj hutbi, između ostalog, istakao kako pitanje morala nije pitanje nekolicine ljudi, te da je ono je pitanje svih nas, a, prije svega, odgovornih ljudi u jednom mjestu.

– Nismo mi u tome nikakav izuzetak. Institucije i ustanove kulture koje finansiramo iz naših poreza koje država ubire, ne mogu se ponašati kao odmetnička mjesta za koja ne važe pravila javnog morala. Svaka vlast je obavezna poštovati javni moral. U protivnom, mi nismo dužni poštovati takvu vlast, niti odluke koje ona donosi. U onoj zajednici ljudi, u kojoj se grubo krše dva moralna zahtjeva na kojima svaka zajednica počiva: da se svačije pravo poštuje i da se granica nemorala ne prelazi, takva zajednica će doživjeti tešku sudbinu – kazao je reisul-ulema.

Istaknuo je obavezu muslimana da ukazuju na neprihvatljiva ponašanja, jer, kako je kazao, “veći grijeh od samog grijeha je promovirati ga, učiniti javnim i na njega se pozivati”.

Njegovu bajramsku hutbu Agencija MINA prenosi u cijelosti:

– Allah je najveći. Allah je najveći. Allah je najveći! On je Vladar Sudnjega dana. Njemu pripada sve što je na nebesima i na zemlji. On iz neživog izvodi živo. Njemu se sve vraća.

Donesimo salavat i najbolji teslim na Muhammeda a.s., donosioca radosnih vijesti, učitelja vjere, divnog uzora i odgajatelja. On je zaštitnik slabih i pravednik među ljudima. Neka je neizmjerna Allahova milost na njegovu porodicu, kao što je bila na Ibrahimovu a.s. porodicu, i na njegove ashabe, evlije, gazije i šehide, i na sve muslimane i muslimanke i dobre ljude.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa