MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Amir Purić: Prvi korak ka drugom krugu izbora za načelnike općina

Saopćenje za javnost Naše stranke:

Amir Purić iz Naše stranke i Admir Čavalić iz Stranke za BiH u ponedjeljak su u proceduru uputili Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika općina u FBiH čijim usvajanjem bi se omogućio izbor načelnika u dva kruga.

Purić tim povodom kaže: „Bilo je mnogo dilema da li da se ide samo s izmjenama postojećeg ili potpuno novim zakonom koji bi otklonio i neke druge manjkavosti aktuelnog. Na kraju smo se ipak odlučili za ovo prvo kako bi procedura bila maksimalno pojednostavljena i kako bi fokus bio samo na onoj suštinskoj izmjeni – uvođenju drugog kruga izbora.“

Predloženom izmjenom člana 4. Zakona definirano je da, ukoliko nijedan kandidat ne dobije više od polovine važećih glasova birača koji su glasali, održava se drugi izborni krug za 14 dana u kojem učestvuju dva kandidata koja su u prvom krugu dobila najveći broj glasova. U drugom izbornom krugu izabran je kandidat koji je dobio veći broj glasova.

U prilog uvođenju drugog kruga govori podatak da je na lokalnim izborima 2020. godine u svakoj petoj općini i gradu u FBiH izabran (grado)načelnik koji je imao podršku manje od polovine glasača.

„Mišljenja sam da bi ovo značajno unaprijedilo lokalne demokratije i učinilo načelnike odgovornijim spram građana. Također, smanjila bi se mogućnost prakse dugogodišnje kontrole gradova i općina i javnog sektora od jedne osobe – a takvih slučajeva je bilo širom FBiH. Model drugog kruga treba primijeniti i na bilo kojem drugom nivou vlasti gdje god je to moguće. Ovo je tek početak i očekujemo podršku kolega u oba doma federalnog parlamenta, bez obzira iz kojeg političkog subjekta dolazili. Ne vidim da bi neko mogao biti protiv ovih rješenja, barem ne na bazi argumenata i principa“, ističe Čavalić.

Da bismo na sljedećim lokalnim izborima birali načelnike u dva kruga potrebno je da predložena izmjena zakona bude usvojena u oba doma Parlamenta FBiH do kraja ove godine.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa