MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Tužilaštvo u Hagu podiglo optužnicu protiv Thacija i Veselija

Specijalizirano tužilaštvo u Hagu je podnijelo prijedlog optužnice protiv Hashima Thacija i Kadrija Veselija koji se terete za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina uključujući i ubistva, prisilno nestajanje osoba, progon i mučenje.Optužnicu treba da potvrdi Specijalni sud za zločine OVK, a tužilac optužuje Thacija i Veselija za podrivanje rada Specijaliziranih vijeća.

U otpužnici se navodi da Hashim Thaci, Kadri Veseli i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava, piše RTS. Žrtve krivičnih djela za koje se optužuju su stotine osoba među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i osobe druge nacionalnosti, te politički protivnici.

Optužnica je rezultat dugotrajnih istraga i održava uvjerenja tužilaštva da može, van razumne sumnje, dokazati sve optužbe sadržanje u njoj.

Specijalizirani tužilac je smatrao nužnim da o optužbama izda javno saopštenje zbog kontinuiranih pokušaja Thacija i Veselija da ometaju i podrivaju rad Specijaliziranih vijeća.

Thaci i Veseli su, prema navodima, sproveli tajnu kampanju ukidanja zakona kojim su Specijalizirana vijeća osnovana kao sud, a pokušali su i opstruirati rad suda s ciljem da ne budu izvedeni pred lice pravde.

Takvim postupcima su pokazali da su im lični interesi važniji od žrtava njihovih zločina i cjelokupnog naroda Kosova, navodi se u optužnici.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa