MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Ako se u narednim danima ne usvoji Zakon o sprečavanju pranja novca, BiH čekaju teške finansijske posljedice

Iako je Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma jedan od ključnih na putu ka Evropskoj uniji ali i među najvažnijim da naša zemlja ne bude uvrštena na sivu listu Komiteta MONEYVAL, sjednica Doma naroda na kojoj bi se po hitnoj proceduri usvojio ovaj zakon još nije sazvana.

Zakon je usvojen po hitnoj proceduri krajem prošle godine, ali nije prošao na sjednici Doma naroda koja je održana 31. januara.

Na toj sjednici 10 delegata je podržalo da se o Zakonu raspravlja po hitnoj proceduri, ali četiri delegata iz entiteta RS su bila protiv te je zahtjev odbijen jer nije imao entitetsku većinu.

Ono što je najbitnije reći u ovom momentu jeste da vrijeme ističe. Predstavnici MONEYVAL-a, od čijeg izvještaja će ovisiti sudbina BiH u kontekstu stavljanja na sivu listu, borave u našoj zemlji od 12. do 28. februara. U njihov izvještaj ući će isključivo zakonski i podzakonski akti koji u trenutku njihove posjete budu na snazi.

Zato je izuzetno važno da se do kraja njihove posjete u Domu naroda usvoji pomenuti zakon i objavi u Službenom listu, a osam dana od tog trenutka stupit će na snagu. S obzirom da je do kraja njihove posjete ostalo još svega 14 dana, jasno je da nam je ostalo još svega nekoliko dana za usvajanje u Domu naroda.

klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa