Akrobat: Od nagrade počasni građanin za vlasnika firme, do preseljenja u Bužim

Već nekoliko mjeseci se u kuloarima priča da će se slovenska firma Akrobat seliti iz Velike Kladuše. Kao razlog se navodio poslovni prostor (hale) u Polju, koji je prošle godine prodan na javnoj sudskoj licitaciji najpovoljnijem ponuđaču. Kako se menadžment Akrobata nije mogao dogovoriti oko prodaje ili cijene zakupa sa novim vlasnikom, početkom marta počeli su problemi za zaposlenike Akrobata jer se morala pronaći nova lokacija za smještaj proizvodnih mašina.

Kako  saznajemo, zbog nemogućnosti pronalaska adekvatnog prostora u Velikoj Kladuši, vlasnik i menadžment Akrobata se odlučio da cjelokupnu proizvodnju i firmu premjesti u susjednu općinu Bužim. S obzirom na specifičnu situaciju i pregovora oko novog prostora, vrlo se malo moglo dobiti informacija zbog čega je do ovoga došlo, jedino smo saznali da će firma nastaviti rad u pogonu bivšeg Šipada.

Akrobat d. o.o. bavi se proizvodnjom trampolina, jedna je od najuspiješnijih firmi na području USK, zapošljava  preko 200 radnika a gotovo kompletna proizvodnja je namijenjena izvozu. Pomalo paradoksalno zvuči činjenica da je vlasnik Akrobata Primož Staniša, prije dvije godine dobio visoko općinsko priznanje Počasni građanin, za razvoj privrednih aktivnosti na području općine. Nakon ovoga postavlja se  pitanje, da li je lokalna vlast mogla više učiniti da ovaj privredni subjekt ostane na području Velike Kladuše, jer je ova firma zapošljavala 7% ukupnog broja radnika u realnom sektoru velikokladuške općine.

Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo