MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Alternativni dom kulture: Za kratko vrijeme oživio kulturni život grada

Kladušani su čak deset godina bili uskraćeni za prostor gdje bi mogli da iznose svoje ideje, provode svoje vrijeme te da se druže sa drugima, od mališana, omladine pa čak i do starijih generacija. Kao posljedna nada, ideja mladih ljudi okupljenih u organizaciji „Naša zajednica“ dovela je pravo osvježenje u grad. U malom objektu na uglu ulice Milana Pilipovića, realizirana je ideja zvana Alternativni dom kulture. Neizostavan je prefiks “alternativni” jer da je onaj “stvarni”, namjenski objekat u centru grada bio u funkciji, za ovim drugim ne bi bilo potrebe.

Centar za demokratizaciju društva „Naša zajednica“ osnovan je 09. augusta 2018. Cilj ove nevladine organizacije jeste da se jačaju medijske i civilne slobode, promoviraju i zaštite ljudska prava te da se uključuju građani/ke u proces odlučivanja u lokalnoj zajednici.

Ideja za Alternativni dom kulture, kako kaže Mirnes Ćerimović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja, postoji već duže vrijeme ali je realizacija počela tek prošle godine zahvaljujući donatoru IOM-u i USAID-u u sklopu BHRI-a. Isprva je to trebala biti kancelarija gdje bi se mladi mogli razvijati, razmjenjivati iskustva, ali se vremenom ideja proširila i dobila se prostorija sa više sala, namjena i mnogo sadržaja.

„Cilj projekta Alternativnog doma kulture jeste da ovo bude mjesto gdje će se mladi, ali i oni nešto stariji, okupljati, razmjenjivati ideje, učiti jedni od drugih, pohađati neformalne edukacije i na kraju krajeva cilj projekta jeste da ustupi resurse koje Alternativni dom kulture i „Naša zajednica“ ima, da ustupi građanima i građankama općine Velike Kladuše da svoje vlastite ideje razmjenjuju i  implementiraju.“

Pripreme projekta su trajale ukupno 7 mjeseci. U tih sedam mjeseci, šest je otišlo za izradu projekta, a mjesec dana je bio rezervisan za pripremu prostora, kupovinu opreme i slično.

Alternativni dom kulture ne nudi samo prostor, nego i razne sadržaje unutar njega. Trenutno nudi četiri radionice i to u oblastima slikarstva i street arta, fotografije, novinarstva i medijske pismenosti te web designa. Pored radionica, mjesečno se u Alternativnom domu kulture, održavaju i razne izložbe, književne večeri, projekcije filmova, koncerti i javne tribine.

Između ostalog, ADK nudi i čitaonu te muzičku sobu.  Čitaona i mini-biblioteka nudi oko 900 naslova raznih književnih žanrova, a muzička soba je opremljena sa tri različita instrumenta te ostalom opremom.

No, za realizaciju ovog velikog projekta bio je potreban i određen broj volontera. Među njima je i Kenan Kajtazović. On je za Alternativni dom kulture saznao slučajno, no kako kaže, njegova ispomoć je rezutirala time što je dobio mogućnost naučiti svirati novi instrument, dobiti pokoji savjet u slikarstvu te upoznati mnoge ljude.

„Pored toga što sam upoznao mnoge aktiviste i umjetnike moje dobi, te što sam upoznao nove prijatelje, dobio sam mogućnost da naučim svirati neke od instrumenata koji se nalaze u muzičkoj sobi što je dovelo do toga da sam sebi uzeo instrument zbog želje za više sviranja i učenja privatno. Također naučio sam neke nove stvari i u slikarstvu što mi je pomoglo u mom privatnom slikanju.“

Plan za ovu godinu, kako navodi Mirnes Ćerimović, jeste da će Alternativni dom kulture i dalje biti otvoren za građane Velike Kladuše, ali u drugoj formi. Stalne aktivnosti će i dalje biti tu, no radionica nešto manje.

Alternativni dom kulture se nalazi u ulici Milana Pilipovića, u neposrednoj blizi stadiona Krajišnik. Vrata za građane/ke su otvorena svaki dan od 12 do 20h.

 Priča rađena u sklopu projekta „Pozitivna Krajina – Škola novinarstva

Autorica: Una Beganović

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa