MARKETING

Ambasada SAD pozvala parlamentarce da usvoje zakon o zabrani negiranja genocida

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini pozvala je Parlament BiH da ispuni zahtjev visokog predstavnika Kristijana Šmita, koji je parlamentarcima uputio pismo tražeći da usvoje zakon kojim bi se sankcioniralo negiranje genocida, a da bi prethodno nametnuti zakon mogao biti ukinut.

“Pozivamo Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine da poslušaju poziv visokog predstavnika Kristijana Šmita za usvajanje amandmana na Krivični zakon, kojim bi se ispunili standardi na putu BiH ka Evropskoj uniji i pomirenja”, naveli su u Ambasadi.

SAD, kako su istaknuli, snažno podržavaju postizanje dogovora kroz institucije BiH o pitanjima koja se tiču bh. građana.

“Poricanje genocida i ratnih zločina te veličanje ratnih zločinaca vrijeđa žrtve i njihove porodice, a Bosnu i Hercegovinu drži u podijeljenoj prošlosti, dok priznavanje pojedinačne odgovornosti doprinosi obostranom povjerenju”, istaknuto je.

Ocijenjeno je da će uspostavljanje institucionalnih procesa za pomirenje i hitno pristupanje nedostatku tranzicijske pravde osigurati da sve žrtve dobiju poštivanje koje zaslužuju.

Šmit je poručio kako bi cijenio namjeru Parlamenta da se izmjene Krivičnog zakona donesene Odlukom visokog predstavnika zamijene zakonom koji će donijeti Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.

“Biću spreman da ukinem postojeći Zakon kada na snagu stupi novi zakon usklađen s evropskim i međunarodnim standardima koji je usvojila Parlamentama skupština Bosne i Hercegovine. Zakon koji je donesen u julu 2021. godine bi u tom slučaju postao suvišan i bio bi povučen. Do donošenja ovakve odluke naroda i njihovih predstavnika, postojeći zakon ostaje na snazi u cijeloj Bosni i Hercegovini”, naglasio je.

IZVOR: BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo