MARKETING

Ambasade Kine ne priznaje legitimitet Christiana Schmidta

Ambasada Kine u BiH je u diplomatskoj noti upućenoj Uredu visokog predstavnika (HR) iznijela stav da kineska strana smatra da imenovanje novog visokog predstavnika (op.a. Christiana Schmidta) nije legitimno.

Ova informacija potvrđena je iz Ambasade Kine u BiH za portal Radiosarajevo.ba.

Kako su naveli, ovog su stava “s obzirom na to da nije usvojen nacrt Rezolucije o imenovanju visokog predstavnika koji su predložile Kina i Rusija u Vijeću bezbjednosti UN-a”.

Podsjetimo da je isto potvrdio ranije ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov.

On je poručio kako Rusija ne priznaje legalnost i legitimitet visokog predstavnika te da neće sarađivati.

Ta zemlja je ranije tražila da Vijeće sigurnosti UN-a glasa o njenom nacrtu rezolucije kojim traži da se 31. jula 2022. ukine funkcija Visokog predstavnika za BiH i njegov ured (OHR).

Politički predstavnici bh. entiteta RS su zbog izmjena Krivičnog zakona BiH, kojim se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, odlučili bojkotovati rad Parlamenta, Vijeća ministara i Predsjedništva BiH.

Zvaničnici Evropske unije (EU) su reagovali i poručili kako je to neprihvatljivo.

Ova odluka se odrazila i na krucijalna pitanja, pa je na ovaj način blokirano i angažovanje helikoptera Oružanih snaga BiH za gašenje požara u Hercegovini.

Kako je za angažman potrebno odobrenje sva tri člana Predsjedništva BiH, svoj glas su dali Željko Komšić i Šefik Džaferović, dok se Milorad Dodik do danas nije oglasio.

Izvor :Radio Sarajevo

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo