MARKETING

Ambasade SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije i Delegacija EU: Odluka NSRS dodatni korak eskalacije

Odluka Narodne skupštine Republike Srpske da se počne sa pripremanjem nacrta zakona o paralelnim institucijama u Republici Srpskoj je dodatni korak eskalacije, poručeno je u zajedničkoj izjavi ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije i Delegacije EU/Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH o sinoćnjoj odluci entitetske skupštine.

“Pripadnici vladajuće koalicije u RS moraju biti svjesni da nastavak kretanja ovom slijepom ulicom osporavanja dejtonskog okvira šteti ekonomskim izgledima entiteta, prijeti stabilnosti zemlje i cijelog regiona, te ugrožava budućnost BiH u EU. Povećane tenzije i blokiranje funkcionalnosti institucija će ograničiti ekonomske prilike na raspolaganju građanima, odvratiti investicije i odvući fokus od borbe protiv korupcije. Političari u RS i oni u FBiH imaju prilike da nastave dijalog i da hitno pronađu rješenje”, istaknuto je u izjavi te zakljuleno:

“Ohrabrujemo sve lidere da izgrade uzajamno povjerenje tako što će odmah prestati sa zapaljivom retorikom i onom koja dovodi do podjela, te da se vrate u državne institucije u punom kapacitetu, gdje se također može razgovarati o pitanjima po kojima ne postoji dogovor. Fokus sada treba biti na postizanju napretka u reformama koje su važne građanima i za put pristupanja EU”.

Narodna skupština Republike Srpske (RS) usvojila je sinoć zaključke koji se odnose na vraćanje nadležnosti koje su prethodno sa entitetskog nivoa prenesene na nivo države Bosne i Hercegovine.

Deklaracija i zaključci usvojeni na prijedlog predsjednice RS, Vlade RS, člana Predsjedništva BiH iz RS i klubova poslanika SNSD, SP, DEMOS, US, NPS i Poslaničke grupe NDP. Većina poslanika opozicije napustila je posebnu sjednicu skupštine tokom zasjedanja. Opozicione stranke smatraju da je u pitanju farsa i predizborna kampanja.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo