MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Američki ambasador u BiH Eric Nelson:Jasno je da profiteri koriste ovu krizu, ali pitanje je da li će biti kažnjeni

Američki ambasador u BiH Eric Nelson izjavio je kako je tragično to što se svaki put kad dođe do hitnih javnih nabavki kreira i mogućnost zloupotreba i profiterstva.U intervjuu za Glas Amerike govorio je o pomoći SAD-a upućenoj BiH u borbi protiv koronavirusa, ali i o pojavama korupcije.

“Korupcija u normalnim uslovima odnosi novac, korupcija u ovom trenutku odnosi živote. Veoma je bitno da se na takve stvari obraća pažnja i odlično je da smo vidjeli da se novinari i mediji bave ovim pitanjima. Da se tužitelji bave ovim slučajevima. Mi okupljamo tužitelje i Agenciju za javne nabavke da razgovaraju o tome na šta treba posebno paziti. Neupitno je da će profiteri koristiti ovakve situacije, pitanje je da li će oni biti adekvatno kažnjeni. Vrlo blisko sarađujemo s tužiteljima koji rade u tom smjeru. Istakao bih da je upravo ovo izvrsno vrijeme za podsjetiti se koliko je važna transparentnost upravljanja. Vrlo je bitno da ta transparentnost postoji dok stiže ova pomoć, tako da ljudi znaju tačno gdje ide i na koji će način tačno biti iskorištena”, izjavio je Nelson.

Kaže da Sjedinjene Američke Države već 25 godina imaju snažan partnerski odnos s BiH te da su investirale dvije miljarde dolara u izgradnju kapaciteta ove zemlje.

“Što se tiče pomoći usmjerene na odgovor na COVID-19, mi smo dostavili hitne materijale naše vojske, a onda smo se okrenuli USAID-u i na taj način ostvarili novu novčanu pomoć Washingtona u iznosu od 1,2 miliona dolara za zdravstvene potrebe, zatim pola miliona dolara da se u partnerstvu sa IOM-om otvori prihvatni centar. Također smo poslali prijedloge ekonomskog odgovora na krizu u Washington”, rekao je Nelson.

Klix.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa