MARKETING

Američki naučnici tvrde da brza hrana ne mora nužno uzrokovati debljanje

Namirnice s visokim glikemijskim indeksom (među koje spadaju brzi ugljikohidrati) nemaju veću vjerovatnoću za uzrokovanje debljanja u poređenju s onim koje imaju nizak pomenuti indeks.

Ovo je utvrdilo istraživanje koje je ove sedmice objavljeno u časopisu Advances in Nutrition, koji izdaje Američko društvo za prehranu (ASN).

Glikemijski indeks (GI) je 1981. osmislio David Jenkins, profesor s Univerziteta u Torontu. Jenkins je hrani dodijelio broj od 0 do 100, kao mjeru za to koliko brzo tijelo razgrađuje ugljikohidrate.

Ljudima je tada rečeno da hrana s visokim glikemijskim indeksom (brza hrana, slatkiši, gazirana pića i slično) može dovesti do debljanja. Ove namirnice su nazvane “brzi”, odnosno rafiniriani ugljikohidrati zato što brzo podižu nivo šećera u krvi.

Nakon analize podataka o gotovo dva miliona odraslih ljudi iz 43 kohortne studije naučnici su zaključili da nema razlika u indeksu tjelesne mase između onih koji su konzumirali brze ugljikohidrate i onih koji su jeli složene ugljikohidrate.

Namirnice koje spadaju u složene ugljikohidrate su zobene pahuljice, integralni hljeb, smeđa riža, heljda itd.

Ostala svojstva ugljikohidrata, poput gustoće hranjivih sastojaka, dijetalnih vlakana i količine dodanog šećera, važnija su od glikemijskog indeksa, također su utvrdili istraživači.

“Zaključak je da ugljikohidrati, bez obzira na vrstu, mogu biti dio zdrave prehrane”, rekla je koautorica Julie Miller Jones.

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo