MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Amerika “napustila” Kurde i odobrila tursku okupaciju sjevera Sirije

Bijela kuća dala je zeleno svjetlo Turskoj za isvršenje vojne akcije na sjeveru Sirije. Kako piše Guardian, američke snage će se povući sa ciljanog područja, što će značiti napuštanje dugogodišnjih saveznika – Kurda.Podsjetimo, tokom vikenda je Turska počela nagomilavanje vojske na granici sa Sirijom nakon što je predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio veliku vojnu operaciju na sjeveru zemlje.

Odobrenje Bijele kuće došlo je u nedjelju u telefonskom razgovoru Donalda Trumpa i Erdogana. Ova iznenađujuća epizoda u sirijskom ratu samo je dio Trumpovih poteza koji ne odgovaraju onome što se do sada zvalo američkim interesima.

Naime, kurdske snage na sjeveru i sjeveroistoku Sirije proteklih godina uspostavile su posebnu autonomnu kurdsku regiju unutar Sirije, a zahvaljujući eliminisanju terorista Islamske države i miru koji vlada u odnosu sa zvaničnim Damaskom.

Kurdskom otporu IDIL-u kumovala je velika podrška Sjedinjenih Američkih Država, stoga nije jasno zašto Washington napušta saveznike i to sada pred Ankarom koja je tradicionalno neprijateljski nastrojena prema kurdskoj samoupravi na svom tlu ili na svojim granicama.

Isprva, SAD i Turska su imali dogovor da turske snage kreiraju “sigurnu zonu” na sjeveru Sirije, uz povlačenje kurdskih snaga. Ankara ovaj potez opravdava navodnom željom da preuzme zarobljenike IDIL-a od kurdskih snaga (zvaničnog naziva Sirijske demokratske snage) te da osigura povratak izbjeglica.

Druga strana medalje govori kako zvanična Ankara ne vidi razliku između pripadnika kurdskog otpora u Turskoj i kurdskog otpora IDIL-u na tlu Sirije.

Klix.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa