MARKETING

Andrej Plenković danas dolazi u BiH, susrest će se sa Zoranom Tegeltijom

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija sastat će se danas u Sarajevu sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem koji dolazi u posjetu BiH, saopćeno je iz Vijeća minstara.

Prema programu posjete, predviđen je svečani doček premijera Hrvatske na platou ispred zgrade institucija BiH, nakon čega slijedi susret delegacija dvije zemlje.

U delegaciji Vijeća ministara, osim predsjedavajućeg Tegeltije, bit će i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac i ministar komunikacija i transporta Vojin Mitrović.

Nakon susreta delegacija predviđena je konferencije za novinare Tegeltije i Plenkovića u 10:30 sati u holu zgrade zajedničkih institucija.

Sastat će se i s predstavnicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH –predsjedavajućim Doma naroda Draganom Čovićem, zamjenicima Nikolom Špirićem i Bakirom Izetbegovićem te predjedavajućim Predstavničkog doma Denisom Zvizdićem, te zamjenicima Nebojšom Radmanovićem i Borjanom Krišto.

Sastanak je planiran u 11:00 sati u Parlamentu BiH, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine.

Među ključnim političkim temama bit će aktuelna politička situacija, pitanje reforme Izbornog zakona BiH te jačanje bilateralnih odnosa i prekogranične saradnje. Među važnim temama za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, razgovarat će se o borbi protiv pandemije, o saradnji na realizaciji zajedničkih projekata, posebno u saobraćajnoj i energetskoj infrastrukturi, o jačanju ekonomskih odnosa, o saradnji u upravljanju migracijama i zaštiti granice od nezakonitih prelazaka te o daljnjoj podršci Hrvatske evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Plenković će položiti vijenac na “Mostu Suade i Olge” u čast prvim žrtvama opsade Sarajeva, Suadi Dilberović i Olgi Sučić, koje su ondje poginule 5. aprila 1992.

Plenković će se također susresti s velikim muftijom Islamske zajednice u BiH reis-ul-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem, s mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom i vrhbosanskim nadbiskupom, kardinalom Vinkom Puljićem.

Prije polaska za Mostar, Plenković će u Sarajevu također posjetiti Hrvatsko kulturno društvo Napredak, gdje će se susreti s njegovim predsjednikom Nikolom Čičom i članovima.

U Mostaru će se susresti s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora, krovne političke organizacija Hrvata Bosne i Hercegovine, koja okuplja stranke s hrvatskim predznakom, s kojima će razgovarati o položaju Hrvata u BiH, o pitanju reforme Izbornog zakona BiH te o drugim pitanjima važnima za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini

Uz predsjednika Vlade bit će potpredsjednik Vlade i ministar finansija Zdravko Marić, ministar ekonomije i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, državna tajnica za evropska pitanja Andreja Metelko-Zgombić, te zastupnica u Hrvatskom saboru i predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zdravka Bušić.

IZVOR: N1

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo