MARKETING

Astronomske cijene komunalnih taksi mogle bi biti pogubne za kladuške privrednike i obrtnike

Komunalne naknade u Velikoj Kladuši biće više za 10 posto, a komunalne takse i za nevjerovatnih 1000 posto, ukoliko na sjednici vijeća u četvrtak budu usvojeni prijedlozi Općinskog načelnika. Tim povodom reagirao je klub vijećnika Naše stranke iz kojeg ističu da ova poskupljenja predstavljaju udar na poduzetnike i obrtnike u najgorem mogućem trenutku.

„Privreda se još uvijek oporavlja od pandemijskog šoka i broj zaposlenih nije na nivou 2019. godine. Prošle godine su poskupljenja energenata i transporta doveli do niza lančanih reakcija i rasta cijena na teret građana i privrednika. U takvim okolnostima lokalna zajednica bi trebala učiniti sve da olakša poslovanje poduzetnicima i obrtnicima na svom području, no velikokladuška vlast se izgleda trudi da im još i oteža.

Načelnik predlaže povećanje vrijednosti boda za obračun komunalne naknade sa 0,018 na 0,020 što će dovesti do poskupljenja ovog parafiskalnog nameta od 10 posto. Još veći problem su komunalne takse. Ustavni sud je donio presudu kojom je obračun komunalnih taksi po osnovu djelatnosti proglasio neustavnim, te se ova odluka morala mijenjati. Prijedlogom nove odluke bi se takse naplaćivale prema općinskim zonama i površini poslovnog prostora i to po nevjerovatnim cijenama.

Tako, primjera radi, komunalna taksa na istaknutu firmu za radnju od 20 kvadrata u prvoj zoni, koja je do sada iznosila 250 KM, po novoj odluci bi bila 500 KM. Za poslovne prostore površine 25-50 kvadrata ova taksa bi iznosila 700, a one površine 50-100 kvadrata čak 800 KM. Do sada su svi plaćali 250 KM. Posebno bi teško prošli poslovni subjekti koji se bave proizvodnjom i imaju velike proizvodne pogone. Fabrika koja ima površinu od, naprimjer, pet hiljada kvadrata bi plaćala 3250 KM komunalne takse na istaknutu firmu umjesto dosadašnjih 250 KM.

Pored toga, posebno se naplaćuju takse za reklame (natpisi) na fasadi ili staklu objekta, tende, vitrine, a planirano je i poskupljenje komunalnih taksi za prodaju robe i pružanje usluga izvan poslovnog prostora tokom sezone. Tako bi slastičarna od 20 kvadrata u prvoj zoni pored takse na istaknutu firmu od 500 KM plaćala i taksu za rashladnu vitrinu izvan poslovnog prostora od 100 KM mjesečno, taksu za tendu sa natpisom od 170 KM, taksu za reklamni natpis na izlogu od 30 KM po kvadratu. Ako se ovome još doda taksa za pružanje ugostiteljskih usluga izvan poslovnog prostora, koje se obračunava mjesečno po cijeni od 2,5 do 6 KM po kvadratu, dolazimo do iznosa komunalne takse zbog kojeg vlasnik jedne takve slastičarne može odlučiti samo da zatvori radnju.

Ukoliko ovaj prijedlog prođe, cijene komunalnih taksi u Velikoj Kladuši bi bile u prosjeku tri puta više u odnosu na susjedni Cazin. Kada znamo da se iz prikupljenih sredstava od komunalnih naknada i taksa finansira program zajedničke komunalne potrošnje (ZKP), a kojeg provodi JKUP Komunalije, onda je i nešto jasnije otkud ideja za ovakva poskupljenja. Prijedlog programa ZKP je ove godine za 68 posto viši u odnosu na prošlu i dostigao je iznos od blizu dva miliona konvertibilnih maraka.

Klub vijećnika Naše stranke uložio je amandmane kojima tražimo smanjenje cijena komunalnih naknada i taksi i posljedično smanjenje ZKP-a na realne iznose u odnosu na prošlu godinu“, navodi se u saopćenju Naše stranke.

Naša stranka

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo