MARKETING

Australija ponovo otvara granice za studente i kvalifikovane radnike

Australija je u ponedjeljak najavila da će od sljedećeg mjeseca ponovo dozvoliti ulazaka za strane studente i kvalifikovane radnike, ublažavajući neka od najstrožih ograničenja putovanja zbog pandemije.

Dvadeset mjeseci nakon što je Australija zatvorila svoje granice, neki vlasnici viza, kao i japanski i južnokorejski državljani, moći će ući od 1. decembra.

“Australija ponovo otvara svoje granice”, rekla je ministrica unutrašnjih poslova Karen Endrjuz, dodajući da je to “još jedan korak naprijed za Australiju”.

Vlada premijera Skota Morisona prošlog je mjeseca ukinula ograničenja za Australce koji putuju u inostranstvo, nakon čega su mnogi australci rezervisali putovanja za ljeto na južnoj hemisferi, javlja AFP.

Ali Morison, koji se nada da će biti ponovo izabran sljedeće godine, uporno je odbijao ublažiti pravila putovanja za ostale državljane.

Poslovne grupe snažno su lobirale da se vakcinisanim nositeljima viza dopusti povratak, jer se bore za popunjavanje radnih mjesta i za početak treće godine ograničenja.

Među onima koji su najglasniji u pozivanju na daljnje ublažavanje pravila je i obrazovni sektor.

Međutim, još nema riječi o tome kada bi se turisti mogli vratiti u Australiju, što je udarac jednako teško pogođenom turističkom sektoru, u kojem je broj posjetitelja praktički nestao otkako su granice zatvorene u martu 2020.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo