MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Autobusi s migrantima iz kampa Vučjak krenuli put Sarajeva

Kolona autobusa s migrantima smještenim u privremenom kampu na Vučjaku kod Bihaća krenula je danas poslijepodne prema Sarajevu, javlja Anadolija.

Sa Vučjaka je danas oko 12:30 sati otpočelo izmještanje migranata kako je prethodno i dogovoreno između predstavnika Vlade Unsko-sanskog kantona, IOM-a i Ministarstva sigurnosti BiH, a završeno je oko 16 sati kada su se autobusi uputili ka Sarajevu.

Još uvijek nema zvaničnih informacija o tome da li je u ovom kampu ostalo migranata, a pristup novinarama još nije omogućen.

Prema riječima kantonalnog premijera Mustafe Ružnića, izmještanje je proteklo bez problema, migranti nisu pokazali otpor prilikom ukrcavanja u autobuse.

“Mi ćemo održati još jednu zajedničku press konferenciju na kojoj ćemo javnost izvjestiti o tome kako smo proveli ovaj dan. Sutra, kada je u pitanju rad Crvenog križa i zatvaranja kampa, mediji će imati sve potrebne detalje”, izjavio je Ružnić.
Prethodno u toku dana medijima se obratila i Nermina Ćemalović ministrica zdravstva USK, koja je kazala da očekuje da se kamp sutra zatvori, te da je zdravstveno stanje migranata na Vučjaku zadovoljavajuće.

“Migranti su pristali na izmještanje, dobili su obrok i lanč-pakete za autobuse. Mi smo u ambulanti ovdje kod Vučjaka imali nekoliko medicinskih ekipa i bili smo spremni na sve. Zatvaranje Vučjaka je planirano danas, ili eventualno sutra ujutro. Od jutros je bilo ukupno sedam pregleda uglavnom je to skabijes i respiratorna oboljenja.”, kazala je ministrica Ćemalović

Dodala je i da je nakon izmještanja migranata i gašenja Vučjaka, slijedeći korak BIRA i Miral.

Prije nego će autobusi krenuti za Sarajevo, novinar AA susreo jeskupinu migranata koji su se upravo vratili iz “igre” kako oni nazivaju pokušaje ulaska u Europsku uniju.

Nisu otkrili svoja imena, ali su se svi složili da je Vučjak jako loše mjesto za boravak i da žele ići u Sarajevo, te su zato i požurili kako ne bi propustili autobuse.

Izvor: N1

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa