MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Bećirović: Kandidatski status je ohrabrenje za sve građane i narode naše domovine

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović pozdravio odluku Evropskog vijeća o dodjeljivanju kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini i istakao kako se radi o ohrabrenju za sve građane i narode domovine.

“Odluka o kandidatskom statusu za članstvo Bosne i Hercegovine u EU je ohrabrenje za sve građane i narode naše domovine. Ovom odlukom se odnosi Bosne i Hercegovine i EU dodatno učvršćuju. Statusom kandidata napravljen je iskorak u procesu evropskih integracija, iako predstoji još dosta posla do samog otvaranja pregovora o članstvu naše države u EU,” poručio je Bećirović.

Kazao je kao pruženu ruku iz Brisela organi vlasti u Bosni i Hercegovini trebaju iskoristiti, kako bi zemlja brzim koracima napredovala prema punopravnom članstvu u EU.

“Status kandidata treba, između ostalog, iskoristiti kao podstrek za usvajanje evropskih standarda i kriterija. Sada je dodatna odgovornost na vlastima da novom i ubrzanom dinamikom naprave ozbiljne rezultate u ispunjavanju ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije,” rekao je Bećirović.

Podvukao je da dalji napredak Bosne i Hercegovine ovisit će o brzini i rezultatima rada vlasti na državnom i nižim nivoima, te zato treba iskoristiti ovu pozitivnu poruku i pokazati konkretnu političku spremnost za usvajanje konkretnih zakonskih rješenja.

Bosna i Hercegovina će morati prilagoditi zakonodavstvo, ekonomiju i općenito društvo sa pravnom stečevinom (acquis communautaire) EU, kako bi u konačnici postala punopravna članica EU. Odluka Evropskog vijeća o dodjeljivanju kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini nesumnjivo je dodatni podsticaj da intenziviramo naš evropski put. To je šansa koju ne smijemo propustiti“, zaključio je Bećirović.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa