MARKETING

Bećirović o Dodikovom pozivu na podjelu države: Sumanute želje, živiš u zemlji koja se zove BiH

Kandidat opozicionih stranaka za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP) reagovao je na konstataciju Milorada Dodika da bi se Bosna i Hercegovina trebala podijeliti između tri etničke grupe.

Aktuelnom članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjedniku SNSD-a je poručio da ima “sumanute želje”.

“Svi oni koji su zagovarali na nedjeljivoj državnoj teritoriji Bosne i Hercegovine monoetničke paratvorevine završili su kao osuđeni ratni zločinci. Tako će završiti i svi oni koji krenu stopama ratnih zločinaca. Međunarodna zajednica označila je Dodika političkim ekstremistom koji ozbiljno ugrožava mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i regionu. Mi nikada nećemo dozvoliti, bez obzira na Dodikove sumanute želje i antiustavne intencije, nikakve dodatne etničke i druge podjele u Bosni i Hercegovini koja je međunarodno priznata kao nezavisna, suverena i nedjeljiva država. Ova zemlja može i kretat će se samo i isključivo putem koji vodi ka punopravnom članstvu u Evropsku uniju i NATO”, konstatovao je.

Prema Bećirovićevim riječima, samo najcrnji šovinisti, poput Dodika, mogu pokušavati svesti bošnjački narod na vjersku grupu i zagovarati dodatne podjele u Bosni i Hercegovini.

“Neće biti nikakvih paratvorevina u Bosni i Hercegovini, kako to Dodik i njegove pristalice žele. Bosne i Hercegovine je bilo i prije Dodika i bit će je sigurno i poslije njega. Sve drugo unutar države Bosne i Hercegovine podložno je promjenama u skladu sa procedurama predviđenim Ustavom Bosne i Hercegovine. Dodik i njemu slični ekstremisti moraju znati da je postojanje entiteta uslovljeno poštivanjem ustavnog poretka, nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine. Dake, država u kojoj on živi i trenutno obnaša najvišu državnu funkciju zove se Bosna i Hercegovina”, zaključio je Bećirović.

Podsjećamo, Dodik je danas i negirao genocid u Srebrenici, što je zakonski zabranjeno.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo