MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Bez sistemskog finansiranja i ulaganja, nema ni dobrih sportskih rezultata

     


Najnoviji dobri rezultati košarkaške reprezentacije i fantastičan uspjeh Lane Pudar, samo su kap u moru loših sportskih rezultata predstavnika BIH. Da smo još uvijek jedna od rijetkih zemalja Evrope koja nema olimpijsku medalju ne treba da nas čudi, ako znamo kakav generalno tretman ima sport u BIH. Neriješeno sistemsko finansiranje sporta od onog najvišeg ranga pa do lokalnog, rezultira da smo po rezultatima među naslabijim evropskim državama. Ako pogledamo bliže okruženje vidjećemo da smo i tu na začelju, čak i Crna Gora koja ima pet puta manje stanovnika od nas, ima daleko bolje sportske rezultate, a da ne pominjemo sportske sile kakve su Srbija, Hrvatska i Slovenija.
Niko nas ne može uvjeriti da smo netalentirani za sport, jer mnogi se još uvijek sjećaju brojnih sportista iz BIH koji su sedamdesetih i osamdesetih godina bili olimpijski, svjetski i evropski prvaci.
Šta se promijenilo od tada?
Najviše se promijenio odnos onih koji treba da finansiraju sport, jer se prije nije moglo desiti da bude upitno da li će reprezentacija imati novca za pripreme i putovanje na velika takmičenja. Posljednjih godina u BIH to se gotovo redovno dešava, tako je prije sedam godina malo falilo da se zbog neplaćanja kotizacije sa Evropskog kadetskog prvenstva izbaci naša reprezentacija. Da nije bilo pokojnog Pere Gudelja, koji je tada donirao 10.000 KM, vjerovatno da ne bi imali priliku da gledamo reprezentaciju do kraja prvenstva, kojeg su naši košarkaši osvojili i postali prvaci Evrope.
Ovakvih primjera imamo dosta, pa čak je nedavno bilo upitno i putovanje košarkaša na Evropsko prvenstvo i ženske košarkaške reprezentacije na Svjetsko prvenstvo, koje se održava krajem septembra u Australiji.
Gotovo sve reprezentativne selekcije imaju problem sa finansijama, osim nogometne reprezentacije koja je posljednjih godina pala na vjerovatno najniži nivo posljednjih dvadeset godina. Još gora je situacija kod individualnih sportova, gdje su sportaši prinuđeni sami sebi pronalaziti sponzore za takmičenja.
Vrlo loša situacija je u lokalnim zajednicama gdje klubovi jedva preživljavaju, a pojedini sportski kolektivi se gase. Tako na području USK posljednje dvije godine se ne igra kantonalna košarkaška liga za seniore, što je apsurd za sredinu u kojoj je izrastao jedan od najboljih evropskih igrača Džanan Musa. Nažalost situacija na području USK nije puno bolja ni u ostalim sportovima, nogometni klubovi Jedinstvo i Krajina loše stoje u federalnim ligama, a na području kantona nema jakog nogometnog kluba. Najgora situacija je u Velikoj Kladuši gdje se prvi put desilo da na području općine nema nijednog nogometnog kluba koji se takmiči u seniorskoj konkurenciji, jer su Krajišnik i Mladost zbog nedostatka finansija bili prinuđeni istupiti iz takmičenja.
Ukoliko se vrlo skoro ne usvoji jedinstveni Zakon o sportu na nivou države i entiteta, bojimo se da ćemo imati rijetko kada priliku se radovati dobrim sportskim rezultatima reprezentacija, klubova ili nekog pojedinačnog sportaša. Sve će se svoditi na pojedinačne rezultate Lane Pudar ili da se nadamo da će se pojaviti još neki sportski talenat, koji neće biti produkt sistema već individualne kvalitete.

Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa