Biden najavio 800 miliona dolara pomoći Ukrajini

Američki predsjednik Joe Biden danas je najavio dodatnu sigurnosnu pomoć Ukrajini, dok njegova administracija radi na jačanju snaga zemlje koja se bori protiv ruske invazije.

“Danas najavljujem 800 miliona dolara kako bih dodatno povećao sposobnost Ukrajine da se bori na istoku, u regiji Donbas”, rekao je Biden iz Rooseveltove sobe u Bijeloj kući, dodajući da će novi paket uključivati tešku artiljeriju i dronove, sa streljivom.

Biden je rekao da je Rusija “preusmjerila” svoju kampanju na osvajanje novog teritorija u istočnoj Ukrajini, zbog čega je protok zapadne vojne pomoći ključan.

“Sjedinjene Države i naši saveznici i partneri rade što je brže moguće kako bi nastavili pružati Ukrajini oružje koje im je potrebno”, rekao je Biden.

Američki predsjednik je također rekao da je dijeljenje obavještajnih podataka prioritet dok se rat nastavlja.

“Dijelimo i nastavit ćemo dijeliti značajne pravovremene obavještajne podatke s Ukrajinom kako bismo im pomogli u borbi protiv ruske agresije”,  rekao je on.

Biden je danas najavio i novi program koji će omogućiti pojednostavljen proces za Ukrajince koji žele doći u Sjedinjene Države. 

Ovaj potez dio je Bidenove obaveze da prihvati do 100.000 ljudi koji bježe iz ratom razorene Ukrajine i osmišljen je kako bi se Ukrajinci odlučili za dolazak u SAD.

Dužnosnici administracije rekli su da mnogi Ukrajinci još uvijek planiraju ostati u Evropi, ali se očekuje da će novi program pružiti pomoć većini koji odluče da dođu.

Pored toga, Sjedinjene Države će zabraniti ulazak brodova povezanih s Rusijom u američke luke, prema dužnosniku koji je upoznat s tim pitanjem, javlja CNN.

Ruski brodski saobraćaj čini relativno mali postotak ukupne lučke aktivnosti u SAD, ali je taj potez u skladu sa zabranom ruskih aviona u američkom zračnom prostoru koju je ranije najavila administracija predsjednika Bidena.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo