MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

BiH zvanično pristupila Mehanizmu EU za civilnu zaštitu

Komesar Evropske unije (EU) za upravljanje krizama Janez Lenarčič danas je sa ministrom sigurnosti BiH Selmom Cikotićem potpisao ugovor kojim je BiH zvanično postala članica Mehanizma EU za civilnu zaštitu. 

Cikotić je nakon potpisivanja rekao da su brojni benefiti potpisivanja ovog ugovora.

“Sada imamo mogućnost da koristimo sve benefite članica, da primamo podrsku i pomoć za edukaciju, školovanje, ali i za pomoć za otklanjanje posljedica elementarnih nepogoda. Isto tako, preuzimamo obavezu da pomažemo drugima”, rekao je Cikotić, te napomenuo da je BiH 2015. godine ušla u sam proces pristupanja Mehanizmu, kada je izdvojeno 2,5 miliona KM za podizanje kapaciteta.

“Zemlje članice se obavezuju na podjelu resursa, razmjenu informacija unutar zemlja članica, ali izvan EU. Članstvo ce omogućiti institucijama da odgovore na krize uz pomoć ostalih, kada iscrpimo vlastite kapacitete”, dodao je Cikotić, te ukazao i na pogodnost plaćanja članarine samo 30 odsto u narednih pet godina.

Komesar Lenarčić rekao je da je mehanizam simbol solidarnosti, uzajamne pomoći između država članica, kao i sa trećim državama.

“Bilo koja zemlja svijeta može zatražiti pomoć. Bosna i Hercegovina to je uradila nekoliko puta. 2014. bile su strašne poplave kada su 23 zemlje Evrope ponudile pomoć. Sada BiH postaje ravnopravna država učesnica u mehanizmu i može pružati pomoć drugima kada se ukaže potreba. Vidio sam da vaše civilne zaštite sarađuju, a i ova procedura je dokaz da se može raditi zajedno, na temelju zajedničkih interesa”, naglasio je Lenarčić.

Lenarčič se prije potpisivanja ugovora sa ministrom ministrom sigurnosti BiH imao sastanak i sa ministricom spoljnih poslova BiH Biserom Turković na kome je razmotrena aktuelna politička situacija u BiH i regiji, sa naglaskom na odobravanje kandidatskog statusa za BiH. 

Također, razgovaralo se i o energetskoj krizi te izazovima koje donosi ruska agresija na Ukrajinu za cijelu Evropu.

Ministrica Turković i komesar Lenarčič su istakli važnost današnjeg potpisivanja Ugovora o pristupanju BiH Mehanizmu civilne zaštite EU )

IZVOR: BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo