BiH do daljnjeg neće otvoriti svoje granice za strane državljane, uz izuzetak susjeda

Zemlje članice Evropske unije, unutar Šengenskog prostora, ostaju zatvorene za državljane BiH, upravo kao što i državljani zemalja EU bez opravdanog razloga (npr. poslovno) ne mogu ući u BiH.Na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH nije razmatrano otvaranje granica BiH za strance, ali se osluškivao puls Evropske komisije koja je danas poslijepodne donijela preporuku po kojoj će građani 15 zemalja moći slobodno putovati u države članice EU, a među kojima nismo mi.

Spisak zemalja u preporuci može se mijenjati svakih 14 dana jer će u tom vremenskom roku spisak biti preispitivan.

Šefica bh. diplomatije Bisera Turković potvdila je da odluka EU neće utjecati na putovanja državljana BiH u Hrvatsku odnosno da od danas neće morati u 14-dnevnu izolaciju pri ulasku u Republiku Hrvatsku.

Prema njenim riječima BiH do daljnjeg ostaje zatvorena za strance, ali i da postoji opcija da se naredne sedmice razmotri otvaranje granica za strane državljane uz obavezan uslov negativnog testa na koronavirus koji nije stariji od 48 do 72 sata.

Postoji mišljenje da je zbog ekonomije hitno potrebno otvoriti granice za strane državljane odnosno turiste, uz poštivanje epidemioloških mjera i negativan test kako ne bi došlo do ugrožavanja zdravlja domaćeg stanovništva.

Shodno ranijoj odluci Vijeća ministara BiH dopušten je ulazak državljanima susjednih zemalja, i to Crne Gore, Hrvatske i Srbije, a državljani navedenih zemalja u BiH mogu ući s pasošom ili ličnom kartom, dok zabrana ulaska u BiH i dalje vrijedi za državljane drugih zemalja.

Izmjenom odluke Vijeća ministara, od 2. juna, ulazak u BiH odobren je i maloljetnim strancima koji su u pratnji roditelja ili staratelja državljanina Bosne i Hercegovine, kao i strancu čiji je supružnik državljanina Bosne i Hercegovine.

Postoji još niz izuzetaka na koje se ne odnosi zabrana ulaska u BiH, a to su zdravstveni radnici koji dolaze u BiH radi angažmana u struci, zatim osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje, prekogranični radnici, službe i timove Civilne zaštite, pripadnici vojnih snaga država članica Sjeveroatlantskog ugovora i ostalih država koje sudjeluju u Partnerstvu za mir, pripadnici stožera NATO-a i EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, stranci koji imaju odobren stalni ili privremeni boravak u BiH, vozači i pratitelji u slučajevima prijenosa posmrtnih ostataka, posade teretnih vlakova i brodova u međunarodnom prometu, čelnici država i članovi njihovih izaslanstava čiji je dolazak i odlazak najavljen GPBiH diplomatskim putem ili putem protokola nadležnog tijela BiH.

Izvor:klix.ba

Vezane vijesti: