MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Bivši velikokladuški načelnik Edin Behrić prvostepeno osuđen zbog zloupotrebe položaja

Općinski sud Velika Kladuša osudio je Edina Behrić, bivšeg načelnika Velike Kladuše na kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci zbog krivičnog djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383 stav 1 Krivičnog zakona FBIH.
Presudom je određeno da se presuda neće provoditi ukoliko osuđeni ne ponovi novo krivično djelo u roku od 18 mjeseci od pravosnažnosti presude.
Treba napomenuti da je Kantonalno tužilaštvo prošle godine podiglo optužnicu protiv Edina Behrića, stavljujući mu na teret da je dana 5.5.2015. u svojstvu službene osobe – načelnik Općine Velika Kladuša zaključio Ugovor o nabavci pravnih usluga sa advokatom iz Bihaća, protivpravnim ugovorom je istog obavezao da za potrebe Općinskog organa uprave Općine Velika Kladuša vrši pravne usluge izrade akata, pravnih mišljenja i drugih upravnih dokumenata koje donosi načelnik Općine, te istovremeno oštetio budžet Općine Velika Kladuša u visini isplaćenih usluga u iznosu od 5.850 KM.
U optužnici je navedeno da je Behrić bio svjestan da svojim postupanjem iskorištava službeni položaj i ovlaštenja koja su mu povjerena članom 27. Zakona o lokalnoj samoupravi USK-a i članom 43. Statuta Općine Velika Kladuša temeljem kojih je bio ovlašten za provođenje zakona i drugih propisa kao i donošenje akata iz svoje nadležnosti te da na takav način postupa protivno interesima i ciljevima službe.
Protiv ove presude stranke imaju pravo izjaviti žalbu Kantonalnom sudu u Bihaću.
Edin Behrić je bio načelnik općine Velika Kladuša u mandatnom periodu 2012.-2016. Na izborima 2020. godine ponovo se kandidirao za načelnika i tada je kao nezavisni kandidat osvojio 3,94% glasova.


Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa