MARKETING

Blinken obećao Ukrajincima da SAD neće s Rusijom pregovarati bez njih

Američki državni sekretar Antony Blinken obećao je u petak Kijevu da neće biti pregovora o Ukrajini bez Ukrajine, uoči sedmice pregovora, posebno američko-ruskih, o krizi koja je zahvatila tu zemlju.

U telefonskom razgovoru s ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom, državni sekretar je spomenuo “oguće odgovore Sjedinjenih Država i njihovih saveznika na gomilanje ruskih snaga na granici s Ukrajinom, navodi se u priopćenju iz njegova ureda, prenosi Reuters.

Dvojica čelnika su se ujedno dotaknula dijaloga koji počinje u ponedjeljak direktnim američko-ruskim razgovorima u Ženevi prije sastanka NATO-a i Rusije u srijedu u Briselu i sastanka Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), koje je Kijev član, u četvrtak u Beču.

Antony Blinken je potvrdio čvrstu podršku SAD-a nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine pred ruskom agresijom koja se upravo događa, navodi se u saopćenju američkog State Departmenta.

Zapad i Ukrajinci već sedmicama optužuju Ruse da gomilaju desetke hiljada vojnika na ukrajinskoj granici radi moguće invazije i otvoreno su zaprijetili ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu “sveobuhvatnim” sankcijama kakve još nisu viđene ako ponovo napadne susjednu zemlju.

Moskva sa svoje strane traži garancije da se NATO više neće širiti na istok, ali u pregovorima su prisutni i brojni drugi zahtjevi Vladimira Putina.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo