MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Borjana Krišto: BiH je moja domovina, ostavimo iza sebe sukobe i iskoristimo prilike

Predstavnički dom Parlamenta BiH danas će glasati o potvrdi imenovanja Borjane Krišto (HDZ) za mandatarku novog saziva Vijeća ministara BiH, a ona izlaže ekspoze odnosno plan svog rada u predstojećem mandatu.

Krišto je kazala da su u potpisanom dokumentu HDZ-a, Osmorke i SNSD-a dogovorene smjernice djelovanja u četverogodišnjem mandatu.

“Načela rada su samo primjer kako mi ovdje okupljeni vidimo budućnost naše zemlje. Želim da ovo razdoblje od nekoliko sedmica iza nas bude primjer vizije BiH u korist viših ciljeva odnosno u korist naše zemlje, u kojoj će biti mjesta za sve. Bez namjere da bilo koga oštetimo, u skladu s dobrom vjerom i Ustavom BiH”, rekla je.

Krišto je naglasila da je BiH njena domovina.

“Stanovnici BiH zaslužuju budućnost u kojima ćemo se svi uvažavati, a iza sebe ostaviti sukobe. Izazovi pred nama moraju biti motiv za međusobodno uvažavanje i saradnju. Prepoznali smo mnoge od tih izazova, poput odlaska mladih ljudi, ekonomske krize, energetskih i infrastrukturnih projekata, reforme sigurnosno-obavještajnog sistema, reforme izbornog zakona…”, navela je.

Istakla je da su pred BiH i brojne prilike koje se moraju iskoristiti, poput kandidatskog statusa za članstvo u EU.

“Mjesto Bosne i Hercegovine jeste u evropskom krugu”, rekla je.

Istakla je da kao žena osjeća i odgovornost i ponos koji će nositi u narednom periodu.

“Odgovornost jer se mnoge žene i danas suočavaju s poteškoćama i nepravdama. Ponos jer sam svjesna primjera talenta i uspjeha koje su naše žene, majke i kćeri postigle i postižu u svim sferama našeg života”, rekla je Krišto.

Ona je svoj ekspoze podijelila u devet poglavlja, a prvi među njima su evropske integracije i NATO put BiH.

“NATO put je važan put BiH. Integracija nije samo vojno nego i političko pitanje. Svjesna sam da je BiH zemlja konstitutivnih naroda i u kojoj u svakom pitanju moramo imati konsenzus. U okviru nadležnosti ćemo raditi na pronalasku dogovora o vanjskopolitičkim pitanjima, pa i u području NATO integracija”, rekla je.

Među poglavljima njenog ekspozea su i vladavina prava, krivično zakonodavstvo, antikorupcijska politika…

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo