MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Bosanac Enes Dedić prvi u svijetu preživio koronavirus zahvaljujući rijetkom ECMO tretmanu

Enes Dedić, Bosanac s adresom u Phoenixu (SAD), jedan je od prvih pacijenata zaraženih koronavirusom koji je preživio nakon drugačije vrste liječenja i to poslije teškog stanja dok je bio na respiratoru.Bio je to poseban trenutak, kako za njegovu suprugu Oliveru tako i za ljekare koji su ovaj trenutak doživjeli sa suzama u očima, nakon nekoliko sedmica želja i čekanja.
“Voljela bih da vas zagrlim. Bez vas, moj muž danas ne bi bio živ. Puno vam hvala, puno mi znači”, poručila je ljekarima Olivera.

Dedić se vratio s majčine sahrane u BiH i nakon nekoliko dana blagih simptoma osjetio je da nešto nije u redu.
“15. marta, probudio me je i rekao mi da ne može da diše, da ga moram odvesti u hitnu pomoć”, kazala je njegova supruga Olivera.

Nakon toga testovi su pokazali da je pozitivan na koronavirus. Ubrzo su ljekari odlučili da Enes mora biti na respiratoru, dva dana poslije stvari nisu izgledale dobro, piše Azfamily.com.
“Na svaki telefonski poziv iz bolnice sam se tresla”, priča Olivera.
Zdravlje njenog supruga je bilo sve lošije i ljekari su ga prebacili u medicinski centar John C. Lincoln. Tada su pokušali nešto potpuno neočekivano da vide mogu li ga spasiti.

“ECMO je poprilično rijetka usluga koju nudimo. Kad ne preostaje ništa drugo da se spasi pacijent, onda to radimo”, kazao je doktor Robert Riley.
ECMO mašina uklanja krv iz tijela pacijenta, ubacuje u nju kisik, a zatim je vraća u tijelo kako bi pomogla plućima i srcu. Enes je bio deset dana u komi na ECMO mašini i 11. dan se probudio.

Bio je u mogućnosti da preko aplikacije FaceTime komunicira sa suprugom Oliverom koja ga nije stigla vidjeti, to je bio jedini način.
“Prvi put kad sam ga vidjela bilo je zaista teško, stvarno teško”, rekla je sa suzama u očima.
Ne samo da je Enes bio prvi koji je preživio koronavirus zahvaljujući ECMO tretmanu u Arizoni, već je i jedan od prvih na svijetu. Od ponedjeljka diše samostalno i službeno je negativan na koronavirus.

Klix.ba/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa