MARKETING

Bosna i Hercegovina jedina u regiji nije potpisala američku izjavu o Afganistanu

Bosna i Hercegovina je među državama koje još nisu potpisale Zajedničku izjavu američkog State Departmenta kojom se poziva na mir u Afganistanu.

Na web stranici State Departmenta Bosna i Hercegovina nije istaknuta među 100 država koje su potpisale ovu izjavu. Sve ostale zemlje iz našeg okruženja su to učinile.

Riječ je izjavi koju su Sjedinjene Američke Države inicirale 15. augusta, a ponukane time što su talibani ponovo uspostavili vlast u Afganistanu.

Države potpisnice izjave su saglasne da, kako je navedeno u njoj, podržavaju, pozivaju i rade na tome da sve strane poštuju i olakšaju siguran i uredan odlazak onih Afganistanaca koji žele napustiti svoju državu.

“Oni koji imaju moć i autoritet u cijelom Afganistanu su odgovorni za zaštitu ljudskih života i imovine te za hitno ponovno uspostavljanje sigurnosti i civilnog poretka”, istaknuto je.

Zajedničkom izjavom se poziva da se građanima ove zemlje, kao i stranim državljanima, mora omogućiti odlazak, ako to žele.

“Ceste, aerodromi i granični prelazi moraju ostati otvoreni i mir se mora održati”, poručuje se.

Navedeno je da Afganistanci zaslužuju živjeti u sigurnosti i dostojanstvu. Ovom izjavom se njene potpisnice deklarišu kao one koje su spremne pomoći Afganistanu.

Podsjećamo da je Bosna i Hercegovina bila jedna od država koje su imale vojne misije u ovoj državi. Neke od susjednih zemalja, koje su potpisale ovu izjavu, već su saopćile da će privremeno primati izbjeglice iz Afganistana. To su Albanija, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Hrvatska. Crna Gora je poručila da to neće učiniti, bez obzira što je potpisala ovu izjavu.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, kao ni Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine se još nisu javno očitovali po ovom pitanju. Ipak, s obzirom na to da član Predsjedništva iz Republike Srpske Milorad Dodik (SNSD) odbija da učestvuje u radu i odlučivanju ove institucije te da predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija (SNSD) ne zakazuje sjednice, ovako nešto i nije iznenađujuće.

U ovoj situaciji jedino još može djelovati Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, iako se može očekivati da zvaničnici iz Republike Srpske odbiju takav potez.

Izvor: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo