MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Bosna i Hercegovina od danas zvanično osigurava zračni promet na svom nebu

Uz prva javljanja naših kontrolora zračnog prometa pilotima u gornjem zračnom prostoru Bosne i Hercegovine, naša zemlja sat i 20 minuta poslije ponoći zvanično preuzela kontrolu zračnog prometa nad gotovo cijelim svojim nebom.U Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA) zavladala je emotivna atmosfera kada su njihovi kontrolori tačno u 1:20 sati po lokalnom vremenu preuzeli brigu za sigurnost neba iznad BiH.

Tim je uspješno završen proces tranzicije oblasne kontrole zračnog prometa za saobraćaj iznad 10.000 metara. S tehničke strane, kako nam je potvrđeno, sve je prošlo bez problema uz izvrsnu saradnju sa susjedima iz kontrolnih centara u Zagrebu i Beogradu.

Prvi let kojeg su naši kontrolori preuzeli bio je Wizzair na letu od Madrida do Bukurešta na visini flight level 350.

Tako se nakon dugotrajnog i zahtjevnog procesa BHANSA uspjela vlastitim snagama izboriti za preuzimanje kontrole nad našim nebom uz neophodno osiguravanje broja kontrolora te unapređenje potrebne opreme.

Zračni promet iznad BiH sada prati 60 kontrolora među kojima je 39 iskusnih koji su se školovali u najrespektabilnijim evropskim centrima te 21 novi kontrolor koji je prošao obuku u Finskoj, Zagrebu i Beogradu. Uskoro će BHANSA biti bogatija za još 11 kontrolora zračnog prometa koji se spremaju za obuku.

Preuzimanjem kontrole zračnog prostora BiH realizirana je Faza II Strategije razvoja sistema za upravljanje zračnim saobraćajem u Bosni i Hercegovini (ATM Strategija BiH).

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa