Brisel upozorava članice EU da plaćanjem u rubljama krše sankcije

Evropska Unija upozorila je svoje članice da se poštovanjem zahtjeva ruskog predsjednika Vladimira putina da “neprijateljske zemlje” plaćaju gas u rubljama krše sankcije uvedene Moskvi.

Američki portal “Blumberg” navodi, pozivajući se na izvor iz Brisela, da je Evropska komisija objavila analizu dekreta ruskog predsjednika objavljenog 31. marta. 

Prema tom zahtjevu, evropski kupci moraju da otvore dva računa, jedan u stranoj valuti a drugi u rubljama, a “Gasprombanka” bi bila odgovorna za prebacivanje strane u rusku monetu nakon čega bi novac bio prebačen “Gaspromu”.

Neimenovani izvor navodi da, prema preliminarnim rezultatima pravne analize Evropske komisije, Putinov dekret mijenja proceduru i stvara novu pravnu situaciju.

“Novi proces omogućava potpunu kontrolu ruske države kroz Centralnu banku nakon završetka transakcije. Rusija, takođe dobija kontrolu nad iznosom promjene valute i Moskva to može iskoristiti”, piše “Blumberg”.

U analizi se upozorava da bi novi metod mogao donijeti nove troškove kupcu pošto je transakcija pod punom kontrolom Rusije.

Izvor ističe da se u analizi napominje i da bi mehanizam predstavljao kršenje sankcija uvedenih Moskvi nakon početka specijalne operacije te podsjeća da su restriktivne mjere uvedene ruskoj administraciji, Centralnoj banci i saradnicima.

Većina članica je saopštila da neće plaćati gas u rubljama. 

Izvor:BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo