MARKETING

Britanski premijer Boris Johnson odbija podnijeti ostavku

Britanski premijer Boris Johnson odbija podnijeti ostavku na tu poziciju i vjeruje da i dalje može voditi Vladu, Konztervativnu partiju i zemlju.

U periodu od 48 sati njegovu vladu na nekoliko različitih nivoa napustilo je 50 ministara i zamjenika koji su istovremeno i zastupnici u Zastupničkom domu britanskog Parlamenta.

Johnson je sinoć smijenio jednog od najjačih i najpoznatijih ministara u svojoj Vladi Michaela Govea koji mu je na prošlim liderskim izborima bio protukandidat, a Vladu je u međuvremenu napustilo još nekoliko ključnih ljudi koji su mu bili bliski saveznici. Brandon Lewis, ministar za Sjevernu Irsku je posljednji u nizu koji je odlučio podnijeti ostavku i napustiti brod koji tone.

“Dao sam Vama, i onima oko Vas, korist sumnje. Izašao sam i branio ovu Vladu i javno i privatno. Međutim, sada smo prošli tačku bez povratka. Ne mogu da žrtvujem svoj lični integritet da bih branio stvari kakve sada stoje. Jasno je da naša stranka, poslaničke kolege, volonteri i cijela država zaslužuju bolje”, napisao je u pismu ostavke Lewis.

Sličnu poruku Johnsonu poslao je i Damian Hinds, koji je dosada služio kao ministar za sigurnost, podsjetio je Borisa Johnsona na neke dobre i neke loše stvari koje su učinjene u proteklom periodu.

“Došao sam do zaključka da je prava stvar za našu državu i za našu stranku da se povučete sa mjesta lidera stranke i premijera. Nadao sam se da ćeš ranije pohađati ovaj kurs, svojom voljom. Ali kako je postalo jasno da i dalje namjeravate ostati, ne mogu nastaviti služiti u vašoj administraciji”, napisao je Hinds.

Johnsonom se jutros bave i brojni kako britanski tako i svjetski mediji. Tako britanski The Sun na naslovnici donosi poruku koju je prema njihovim izvorima Johnson poslao svojim protivnicima: “Morat ćete okrvaviti svoje ruke kako bi me sklonili”. Nekadašnji spin doktor laburističkog premijera Tony Blaira Alastair Campbell kazao je jutros na Sky News-u kako bi i mačak Larry koji je poznat kao “glavni hvatač miševa” u sjedištu Vlade bio bolji premijer Velike Britanije od Borisa Johnsona.

IZVOR: N1

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo