Broj zaraženih koronavirusom u BiH manji za trećinu

Iako su Njemačka i Austrija u novom pandemijskom talasu, a broj novooboljelih u svijetu je u blagom porastu, epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini je zadovoljavajuća. Broj zaraženih manji je za trećinu, a naglog skoka neće biti, procjena je zdravstvenih stručnjaka.

Dok se građani polako opuštaju od mjera uvedenih zbog koronavirusa, pojedine zemlje su u određenim fazama endemije. U Bosni i Hercegovini stanje s koronavirusom je, prema mišljenju zdravstvenih stručnjaka, u  stagnaciji. U posljednje dvije sedmice broj oboljelih je manji za trećinu. 
 
NURKA PRANJIĆ, član eksperata Svjetske zdravstvene organizacije
 
Mi nismo u riziku sada, osim toga nemamo puno zdravstvenih rizika. Ono što bi apelovala jeste da se kompletira vakcina da ne bi došli u ovu situaciju i da završimo treću buster dozu. 
 
Stuka i dalje prati stanje, razloga za paniku nema. Zdravstvene ustanove se vraćaju redovnim zdravstvenim uslugama. 
 
ARMAN ŠARKIĆ, portparol JU Domovi zdravlja KS
 
Što se tiče epidemološke situacije, dobra je. Mi ćemo pratiti, ukoliko bude  većeg broja što bi mogao biti alarm, a nadam se da neće doći do toga.Mi kao Dom zdravlja za vrlo kratko vrijeme možemo ponovo da vratimo kovid sistem. 

Manji je broj novozaraženih i u drugim kantonima.
 
MURIS HALKIĆ, ministar zdravlja USK

Mi trenutno imamo varijaciju od 20 do pedeset dnevno novozaraženih ali imamo i smanjen broj hospitaliziranih pacijenata. Mi imamo vrlo lošu procijepljenost građana. Nemamo ni 15 posto građana koji su primili dvije doze. 
  

PERO PAVLOVIĆ, portparol Vlade HNK

Da se napokon i naše zdravstveno osoblje odmori da oni koji su najviše žrtve vidjeli da mogu malo predahnuti i da će taj predah potrajati.
 
Ohrabruje i činjenica da kovid infekcija kod pacijenata više ne stvara teže kliničke slike, kaže epidemiolog Grujičić. 
 
MLADEN GRUJIČIĆ, epidemiolog Doma zdravlja Bijeljina
 
Dolazi nam toplije vrijeme i biće manje zgusnutih okupljanja i manje ljudi će boraviti u zatvorenim sredinama i biće lakše kliničke slike i manja šansa da se neko inficira.
 

Iako je Svjetska zdravstvena organizacija razmatrala da se proglasi kraj pandemije koronavirusa, posljednji podaci pokazuju da je broj zaraženih koronavirusom u svijetu ponovo povećan. U drugoj sedmici marta broj novozaraženih bio je za osam posto veći nego u prethodnoj, podaci su SZO. 

Izvor:BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo