MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Brojke govore same za sebe: Svjetsko prvenstvo u Kataru je bilo unikatno i najbolje organizovano do sada

Jučer je na spektakularan način završeno Svjetsko prvenstvo u Kataru koje će biti upamćeno po mnogim zanimljivim detaljima.

Tokom 29 dana odigrane su 64 utakmice na osam prekrasnih stadiona i može se slobodno reći da su Katarani položili ispit kada je u pitanju organizacija najvažnijeg nogometnog takmičenja na svijetu.

Ovo je bilo prvo svjetsko prvenstvo koje je održano u arapskom svijetu, a samim tim i prvo koje je održano na kraju godine s obzirom na vrućine koje u tom podneblju vladaju tokom juna i jula.

No, i pored toga što je u Kataru tokom novembra i decembra temperatura bila u rasponu od 25 do 30 stepeni Celzijusa, svaki stadion je bio klimatiziran kako bi se gledatelji osjećali što bolje .

Mundial u Kataru je bio posebno pogodan za navijače koji su željeli pogledati više utakmica dnevno s obzirom da su svih osam stadiona bili smješteni u Dohi i njenoj najbližoj okolini, a do njih se moglo doći metroom koji je izgrađen za samo nekoliko godina i to namjenski zbog Svjetskog prvenstva, te tramvajem. Ukupno je kupljeno 16.687.498 karata za metro i tramvaj.

Prvi put u historiji utakmice su igrane na stadionu koji je u potpunosti montažni i uskoro će biti rastavljen i poklonjen. Radi se o stadionu 974 koji je izgrađen od istog broja brodskih kontejnera i modularnog čelika.

Osim toga, posjećenost utakmica grupne faze, prema službenim podacima, je iznosila 96 posto kapaciteta, odnosno na stadionima je u prvoj fazi takmičenja bilo ukupno 2.450.000 navijača.

Finalni susret između Argentine i Francuske je na stadionu Lusail pratilo 88.966 navijača, što je najviše od 1994. godine i finala Brazil – Italija u SAD-u.

A koliko su glasni navijači bili pokazuje i podatak da je na susretu Urugvaja i Južne Koreje na tribinama izmjerena jačina zvuka od čak 131 decibela, što je ekvivalentno zvuku koji proizvodi avion prilikom uzlijetanja.

Također, prvi put na jednom susretu žene su bile u ulozi svih sudija na terenu. Radilo se o susretu između Kostarike i Njemačke na kojoj je 38-godišnja Stephanie Frappart bila glavna sutkinja, a asistirale su joj Neuza Back i Karen Diaz.

Mundijal u Kataru je, prema riječima predsjednika FIFA-e Giannija Infantina, bio najbolje organizovan do sada, te je pred Kanadom, SAD-om i Meksikom 2026. godine zaista težak zadatak nadmašiti ga.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa