MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Brojne reakcije na Dodikove najave o napuštanju institucija

Nakon odluke da će predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH obustaviti rad u odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH, dok ne bude usvojen novi zakon o Ustavnom sudu u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija, i danas brojne reakcije.

Nema odlučivanja dok stranci ne odu iz Ustavnog suda

Nije konkretno objašnjeno na koji način će srpski predstavnici blokirati rad institucija BiH, a iz SNSD-a su poručili da neće biti odlučivanja o bilo kom pitanju iz nadležnosti organa BiH, sve dok se ne izglasa Zakon o Ustavnom sudu BiH, u kojem neće biti stranih sudija.

“Svi predstavnici RS u zajedničkim institucijama BiH neće više učestvovati u donošenju odluka, dok se ne donese Zakon o Ustavnom sudu BiH”, izjavio je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

I vladajuća i opozicione stranke iz RS su saglasni da je osporeni član Zakona o poljoprivrednom zemljištu, samo još jedna odluka koja je donesena, kako su rekli, na štetu RS.

Jedna od mogućnosti, koju je najavio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, je da bi Narodna skupština RS mogla donijeti odluku o povlačenju sudija iz RS, iz Ustavnog suda BiH.

To pitanje je, međutim, moguće jedino ukoliko sudije podnesu ostavku, ispune uslove za penziju ili budu razriješeni iz nekog drugog razloga, a to je opet u nadležnosti Ustavnog suda.

Satler: Odluke Ustavnog suda BiH pravno obavezujuće i konačne

Šef Delegacije Evropske unije Johan Satler je istakao da, kakva god da je odluka, ona je pravno obavezujuća i konačna.

“Ovdje sada, u ovom trenutku, pričamo o određenim potezima iz Banjaluke, ali ja moram naglasiti da i ostatak zemlje i Federacija BiH i nivo BiH ne provode značajan broj ranijih odluka Ustavnog suda. Neprovedba ovakvih odluka dovodi do pravne neizvjesnost i do pravnog vakuma”, rekao je Satler.

Prema riječima premijera Federacije BiH Fadila Novalića, to je već ustaljeni dekor u našem društvu, da postoje prepreke svim težnjama. No, kako je rekao, smatra da je ovo privremeno i da će biti riješeno.

Dodik će danas razgovarati sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, koji je i ranije podržavao stav da se pokuša regulisati način rada Ustavnog suda BiH.

Izvor: bhrt

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa