MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Bužim konačno dobija gradsku biblioteku

Bužimska biblioteka, tačnije njeno nepostojanje, je tema koja se povlači i izvan granica ove općine. Stanovništvo već dugi niz godina nema pristup skoro nikakvoj literaturi. Prinuđeni su da svoje čitalačke afinitete utažuju kupovinom knjiga na trafici.

Da se trud prije ili kasnije isplati, dokaz je grupa mladih ljudi koja vrijedno radi na rješavanju ovog problema. Zahvaljujući trudu volontera i ljudima koji su posljednjih mjeseci radili na ideji da se otvori biblioteka, krajem godine Bužim će dobiti biblioteku koja će biti smještena u Islamskom kulturnom centru. Jedan od najzaslužnijih za realizaciju ove ideje je Hasan Talić, koji nam je rekao da je neshvatljivo da u 21. stoljeću  jedna sredina kao što je Bužim nema biblioteku. Od Talića smo dobili informaciju da je biblioteka u Bužimu prije nekoliko godina formalno otvorena, međutim nikad nije počela sa radom.

„Otvaranjem biblioteke, mladi će konačno imati mogućnost pristupa knjigama na način kako to imaju i u drugim sredinama. Sama ideja o otvaranju biblioteke je realizirana zahvaljujući projektu „Podrška mladima u lokalnoj zajednici“, kao i volonterima koji su vrijedno radili na realizaciji same ideje“, rekao je Talić.

Razgovarali smo i s direktorom Islamskog kulturnog centra u čijem sklopu će se otvoriti biblioteka, Enizom Veladžićem. Eniz je naglasio da je ovo jedan u nizu projekata koji će se realizirati u ovoj ustanovi.

„ IKC planira nastaviti rad sa mladima. Donijeli smo pravilnik o radu biblioteke a određene su i osobe koje će raditi u biblioteci.“

Najveće zasluge ipak pripadaju grupi volontera koji već dva mjeseca aktivno radi na samom projektu. Jedna od njih je učenica Amina Bajrić, koja nam je objasnila trenutnu situaciju iz perspektive učenika.

„Ja kao građanka  Bužima smatram da je nedostatak biblioteke bio jedan od vodećih problema ove općine. Usluge biblioteke će koristiti pored građana i preko 1600 bužimskih učenika osnovnih i srednjih škola, jer školske biblioteke nisu adekvatno opremljene a tu ne treba zaboraviti i oko 200 bužimskih studenata“, istakla je Amina. Kako su rekli i ostali volonteri, jedan od prvih zadataka jeste prikupiti određeni broj knjiga, a kasnijim akcijama taj broj će se dopunjavati.

Jedna od volonterki koja je radila na ovom projektu jeste i Dalila Aldžić, od koje smo dobili informaciju da je na samom projektu radilo 30 volontera.

 „U ime volontera koji su radili na ovom projektu, uključujući i mene, pozivam sve one koji su zainteresirani da dođu na svečano otvorenje u Islamski kulturni centar 28. Decembra ove godine“, istakla je Dalila.

Otvaranje biblioteke riješiti će se dugogodišnji problem za sve one stanovnike Bužima koji gaje ljubav prema pisanoj riječi. Nadati se da će se broj knjiga u narednom periodu značajno povećavati zahvaljujući donacijama, kako građana tako i ustanova i organizacija.

Priča rađena u sklopu projekta „Pozitivna Krajina-Škola novinarsta“

Autorice: Elmedina Bajrić i Dalila Aldžić

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa