MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Bužimska Svetinja: Izvor koji ima svoju legendu

Bužimski izvor Svetinja udaljen je oko pet kilometara od puta koji povezuje Bužim i Bosansku Krupu. Naročito je živopisan u proljetnim i ljetnim mjesecima kada njegova ljepota i neobičnost dolaze do izražaja. Ambijent prirode i samog izvora privlače turiste, a kod njih izaziva osjećaj harmonije i želju za pojedinačnim obilaskom njenog svakog dijela. Danas Svetinja ima posebno naglašenu  duhovnu komponentu i smatra se mjestom koje ujedinjuje vjernike prema Bogu, kao i mjesto slavljenja vode i njenog savršenstva.

“Izletište Svetinja je kako prirodno, tako duhovno i kulturno bogatstvo općine Bužim i cijelog ovog kraja, pogotovo ako znamo da ovakvih sličnih izvora u svijetu ima svega tridesetak”, rekla nam je doktorica Indira Bosnić, vijećnica u OV Bužim i žena koja često uživa u ljepoti ovog izvorišta.

Ova oaza mira, okupana čistim vazduhom, okružena raskošnim zelenilom samo su neki od epiteta koji u proljetnim I ljetnim danima privlače posjetioce. Svetinja je izvor za čije ime se vežu mnoge legende koje se kod lokalnog stanovništva prenose sa koljena na koljeno, a najčešće se proteže legenda o slijepoj djevojci. Naime ta legenda govori da je na izvor došla slijepa djevojka koja je bila u jednoj karavani, umila se vodom na izvoru a nakon toga je ugledala svijetlo dana i progledala.

Većina legendi vezanih za Svetinju ili Ibret vodu (čudo) su njena ljekovitost, posebno za poboljšanje vida. Dodatne dvije legende govore u prilog tome. Jedna je da je slijepa čobanica čuvala svoje stado koza u blizini ovog izvora, a kada ga je dotakla i njime se umila, progledala je. Druga je da je slijepi vjernik prilikom abdesta umio svoje lice i oči i progledao. Tako danas među posjetiocima izvora dosta je onih koji imaju problema sa vidom i dolaze da bi se umili ovom vodom, a mnogi određene količine vode ponesu sa sobom.

Svetinju posjetioci najviše pohode 6. maja, datum koji se vezuje za legendu o slijepoj djevojci koja je progledala od ljekovite vode sa izvorišta. Tog datuma Svetinju posjete brojni turisti iz mnogih evropskih zemalja, a pored pripadnika islamskih vjernika ovo mjesto posjećuju i pripadnici drugih konfesija. Tako da stanovnici Bužima često govore da je Svetinja izvor koji ujedinjuje i ljude različitih vjeroispovijesti.

Danas izvor Svetinja pored duhovne note, je i moderno uređeno izletište sa zelenim površinama, pogodnim za odmor i prikladnim sadržajima za djecu, mlade kao i svima onima koji uživaju u porodičnom okupljanju i druženju. Kako nam je rekla doktorica Bosnić, ne treba zaboraviti ni na ljekovitost ove vode koju kao takvu tretira alternativna medicina. Svi oni koji prolaze pored Bužima trebaju odvojiti određeno vrijeme da bi posjetili ovo mjesto, koje ima svoju legendu, a i predivnu prirodu i vodu koja iz izvora poteče nekoliko puta dnevno.

Priča rađena u sklopu projekta „Pozitivna Krajina-Škola novinarstva“

Amila Sijamhodžić/Trend radio

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa