MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Cazin: Počinje obnova kuće Nurije Pozderca, vrijednost projekta iznosi 540.000 maraka

Predstavnici gradske vlasti u Cazinu potpisali su danas ugovor o dugo najavljivanoj restauraciji kuće porodice Pozderac u Cazinu, a izvođač bi u narednim danima trebao biti uveden u radove.

“Realizacija projekta koji se najavljuje u posljednje dvije godine bila je, zbog određenih administrativnih i proceduralnih komplikacija, prolongirana na duži period, ali je u međuvremenu sve riješeno i sada može da započne”, kaže Nermin Ogrešević, cazinski gradonačelnik.

Kako je rekao danas je napokon i taj svečani trenutak kada smo sve to priveli kraju, potpisali ugovor i u nadolazećoj godini očekujemo da će rekonstrukcija biti završena i da će objekat biti predat javnosti na upotrebu kao nacionalni spomenik. “Njegovo potpuno uređenje je od ogromnog značaja za Cazin u svakom smislu, a doprinijeće i obogaćivanju naše turističke ponude”, kaže Ogrešević.

Vrijednost projekta iznosi 540.000 maraka, sredstva su osigurana iz više izvora, a najveći dio iz gradskog budžeta. Najprije će uslijediti radovi na izmjeni krova i krovne konstrukcije, kako bi se objekat zaštitio od propadanja, a nakon toga organizovaće se unutrašnji i spoljnji radovi.

Ogrešević kaže kako ova kuća ima veliki kulturno istorijski značaj za Cazin, ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu, a u samoj kući živjele su tri generacije ove poznate porodice koja je iznjedrila mnoge istaknute ličnosti.

“Tokom restauracije ne smije biti narušena autentičnost objekta, znači sve se mora raditi s izvornim materijalima, počevši od drvene šindre kojom je prekriven krov kuće pa do ostalih detalja”, kažu u Centru za kulturu i turizam u Cazinu.

Ovaj kulturno istorijski objekat, smješten u samom centru grada, nalazi se već dugo u lošem i zapuštenom stanju i pored toga što su na njemu ranije vršeni određeni restauratorski zahvati.

Kuća je izgrađena 1819. godine u starobosanskom stilu i pripadala je uglednoj cazinskoj porodici Pozderac, čiji su se članovi aktivno uključili u narodnooslobodilački pokret, te dali veliki doprinos u borbi i pobjedi nad fašizmom. Najpoznatiji članovi ove porodice bili su Nurija, Hamdija i Hakija Pozderac, poznati politički funkcineri u vrijeme bivše Jugoslavije.

Izvor:Cazin.net

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa