Centralna izborna komisija sutra raspisuje izbore: Ima li novca za njihovo održavanje?

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine za sutra je u 10 sati zakazala 17. sjednicu na kojoj bi se trebala donijeti odluka o raspisivanju i održavanju Općih izbora u državi.Osim odluke o raspisivanju izbora, Centralna izborna komisija bi na istoj sjednici trebala razmatrati i niz drugih propratnih odluka koje se tiču organizacije izbora, a prvenstveno odluke o zaključivanju Centralnog biračkog spiska zaključno s 3. majem te prijedloge pravilnika o prijavi političkih subjekata za učešće na Općim ibborima u oktobru 2022. godine.
Predsjednik CIK-a Suad Arnautović ranije je najavio kako će CIK, i pored brojnih špekulacija u javnosti, postupati u skladu s odredbama Izbornog zakona te da će izbori biti raspisani na vrijeme.”Jedna od tih zakonskih obaveza je da CIK najmanje 150 dana prije izbornog dana raspiše izbore. Znamo da je izborni dan fiksno utvrđen kao prva nedelja u mjesecu oktobru. tako da će CIK u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima 4. maja na sjednici koja će biti zakazana u 10:00 sati ujutro donijeti odluku o raspisivanju Općih izbora 2022. godine”, rekao je Arnautović.

Podsjetimo, posljednjih nekoliko mjeseci u bh. političkim krugovima prisutna je tenzija koja je vezana za održavanje i raspisivanje Općih izbora 2022. godine. Priej svega, problemi se, kada je riječ o Općim izborima, tiču usvajanja državnog budžeta koji je neophodan za održavanje izbora u oktobru.

Nakon što Centralna izborna komisija BiH donese odluku o raspisivanju izbora, odredbe Izbornog zakona predviđaju da se sredstva za njihovo održavanje mora osigurati u roku od 15 dana.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo