MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Četvrta sedmica rata u Ukrajini

Rat u Ukrajini ušao je u četvrtu sedmicu. Jutros je najmanje 50.000 civila evakuisano iz borbenih zona sjeverno i sjeverozapadno od glavnog grada Kijeva. Oko Mariupolja se stegao obruč. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, pozvao je Rusiju na mirovne pregovore bez odgađanja. Ruska vojska slabo napreduje zbog žestokog otpora. Ukrajinske zračne snage tvrde da su uništile dva ruska bojna aviona, tri helikoptera, tri bespilotne letjelice i četiri krstareće rakete.

Rat i razaranje uz stalno oglašavanje sirena za zračne napade, približili su se čak i Lavovu, ali i ostalim mjestima na zapadu zemlje u kojima su utočište našle stotine hiljada izbjeglica.

UN: Nema dokaza koji potvrđuju tvrdnje o biološkim aktivnostima u Ukrajini

Visoki predstavnik Ujedinjenih nacija (UN) za razoružanje Izumi Nakamitsu izjavio je da nema dokaza koji podržavaju tvrdnju da Sjedinjene Američke Države (SAD) provode biološke aktivnosti u Ukrajini.

Govoreći na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku, visoki predstavnik Nakamitsu komentirao je raniju tvrdnju ruskog predstavnika o navodnim biološkim aktivnostima SAD-a u Ukrajini.

“UN nema dokaze koji podržavaju takve tvrdnje, a UN nema mandat i sposobnost da provede sveobuhvatnu istragu o ovim pitanjima, rekao je Nakamitsu.

UN-ov zvaničnik je potvrdio informaciju da osam od postojećih 15 nuklearnih reaktora u Ukrajini i dalje normalno radi.

Zelenski pozvao na iskrene mirovne razgovore sa Rusijom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je danas na sveoubuhvatne mirovne razgovore sa Moskvom i rekao da će, u protivnom, Rusiji biti porebne generacije za oporavak od gubitaka u ratu.

Zelenski je rekao da je Ukrajina uvijek nudila rješenja za mir i da želi svrsishodne i iskrene pregovore o miru i bezbjednosti, bez odgađanja. On je rekao da je vrijeme da se obnovi teritorijalni integritet i pravda za Ukrajinu.

Zelenski tvrdi da ruske snage namjerno blokiraju isporuku humanitarnih zaliha napadnutim gradovima i da je to ratni zločin za koji će odgovarati.

Izvor:BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa