MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Charles III zvanično proglašen kraljem Velike Britanije

Sin preminule kraljice Elizabete II, Charles, i zvanično je na današnjoj ceremoniji koja je održana u St. James Palati proglašen novim kraljem Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.

U okviru ceremonije proglašavanja novog kralja, u najvećoj kraljevskoj palati organizovano je tzv. Pristupno vrijeće koje ima ceremonijalnu ulogu i službeno objavljuje ime novog monarha.

Na ovom događaju prisustvovali su i članovi Tajnog vijeća, odnosno grupa visokorangiranih političara koji formalno savjetuju kralja. Tokom prvog dijela Pristupnog vijeća, protokol je propisivao da se kraljica proglasi mrtvom te da se pročita dokument u kojem stoji ime novog kralja. Nakon govora, uslijedila je rečenica kojom se potvrdila nova Charlesova titula.

“Bog neka čuva kralja”, izgovorila je članica Tajnog vijeća, nakon čega su isto ponovili i svi gosti.

Dok se dokument čitao, trubači su svirali fanfare, a trenutak je obilježen i pucnjevima u Hyde Parku i sa Londonskog tornja. U ovim trenucima, zastave su se na palati, ali i na drugim mjestima zavijorile visoko.

Osim u palati, isti dokument se javnosti predstavlja i u Belfastu, Cardiffu i Edinburgu, glavnim gradovima država koje čine Ujedinjeno Kraljevstvo.

Ono što je interesantno jeste da kralj nije prisustvovao prvom dijelu ceremonije Pristupnog vijeća. Prema utvrđenom protokolu, kralj Charles III pojavio se na drugom dijelu ceremonije koji je obilježila i njegova izjava.

“Za svu našu porodicu i mene kao kralja, majka je dala primjer kako se treba služiti”, rekao je on zahvalivši se narodu na suosjećajnosti prema njegovoj porodici.

Osim novog kralja, na Pristupnom vijeću su se pojavili i njegova supruga Camilla te sin William koji je proglašen princom od Walesa. Također, kao gosti prisustvovali su i brojni članovi britanskog političkog života uključujući i premijerku Liz Truss, ali i bivšeg premijera Borisa Johnsona kao i bivšu premijerku Theresu May.

Kralj Charles je još u petak održao i prvi govor te je poručio da je njegova majka Elizabeta bila inspiracija njemu, ali i cijeloj porodici.

“Naše vrijednosti su ostale i moraju ostati konstanta. Uloga i dužnosti monarhije ostaju, kao i odnos i obaveze monarha, suverena prema Engleskoj crkvi. U toj vjeri i vrijednostima odrastao sam da prenosim osjećaj dužnosti na druge. Kao što je i sama kraljica radila tako posvećeno, i ja obećavam da ću tokom ovih dana, koje mi je Bog dao, boriti za ustavne principe koji leže na srcu naše nacije. Gdje god da živite i odakle god da dolazite, u šta god da vjerujete, trudit ću se da vam služim odano, kao što sam to radio cijelog života”, poručio je kralj Charles III.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo