MARKETING

Charles Michel danas dolazi u BiH, očekuje se da izvrši pritisak za izdvajanje novca za izbore

Predsjednik Evropskog vijeća, Charles Michel danas stiže u dvodnevnu zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, tokom koje će se susresti sa najvišim državnim zvaničnicima.

Michel će, kako se očekuje, razgovarati o osiguravanju potrebnih sredstava za održavanje izbora nakon što su HDZ-ovi ministri u Vijeću ministara blokirali raspoređivanje 12,5 miliona KM potrebnih za organizaciju.

Rok je istekao u ponoć, a novac još nije osiguran niti ima naznaka da će biti. Iz HDZ-a BiH tvrde da predložena odluka nije bila zakonita, te da je potrebno usvojiti državni budžet kako bi se izdvojio novac za izbore.

No, brojni domaći i strani zvaničnici, uključujući Ambasadu SAD-a u Sarajevu, žestoko su kritizirali HDZ-ovu blokadu do koje je došlo nakon što su propali pregovori o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Planirano je da se Michel sa predstavnicima vlasti sastane u Sarajevu i Mostaru.

Michel u BiH stiže iz Srbije gdje se sastao sa predsjednikom te zemlje Aleksandrom Vučićem.

U Bosni i Hercegovini nedavno je boravio Simon Mordue, šef kabineta Michela, koji se kod zvaničnika raspitivao o izbornoj reformi, mogućem nastavku pregovora i formatu.

Michel će se sastati i sa šefom Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo, Erduanom Kafedžićem i savjetnikom u ime ambasade SAD, Erikom Larsonom.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo