MARKETING

CIA objavila procjenu broja ubijenih ruskih vojnika od početka agresije na Ukrajinu

Sjedinjene Države vjeruju da ruska vojska trpi stotine žrtava dnevno u svom ratu u Ukrajini, a zbog dosadašnjeg gubitka hiljada poručnika i kapetana, njen komandni lanac se bori, rekao je u petak visoki zvaničnik američke odbrane.

Skoro pet mjeseci otkako je predsjednik Vladimir Putin naredio invaziju na ruskog susjeda, njene snage prolaze kroz region Donbas u istočnoj Ukrajini i zauzimaju oko petinu zemlje.

Sjedinjene Američke Države procjenjuju da su ruske žrtve u Ukrajini dostigle oko 15.000 ubijenih i možda 45.000 ranjenih, rekao je u srijedu direktor CIA-e William Burns, dodajući da je Ukrajina također pretrpjela značajne žrtve.

Zvaničnik je, pod uslovom da ostane anoniman, rekao da je pored ubijenih poručnika i kapetana ubijeno i stotine pukovnika i “mnogo” ruskih generala.

“Komandni lanac je još uvijek u teškom stanju”, rekao je zvaničnik.

Rusija klasifikuje vojne smrti kao državne tajne čak i u vremenima mira i nije često ažurirala svoje zvanične podatke o žrtvama tokom rata. Dana 25. marta navodi se da je ubijen 1.351 ruski vojnik.

Kijevska vlada je u junu saopćila da dnevno gine 100 do 200 ukrajinskih vojnika.

Sjedinjene Države također vjeruju da je Ukrajina uništila više od 100 ruskih ciljeva “visoke vrijednosti” unutar Ukrajine, uključujući komandna mjesta, skladišta municije i protuzračne odbrambene lokacije, rekao je američki zvaničnik.

Sjedinjene Države su obezbijedile 8,2 milijarde dolara sigurnosne pomoći od početka rata.

Ranije ove sedmice, Pentagon je rekao da će Ukrajini obezbijediti četiri dodatna artiljerijska raketna sistema visoke pokretljivosti (HIMARS) u najnovijem paketu oružja.

Bijela kuća je u petak saopćila da će taj paket biti vrijedan 270 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini, uključujući oko 100 miliona dolara za dronove “duhove” Phoenix. Bespilotne letjelice su dizajnirane uglavnom za gađanje ciljeva, ali malo se toga zna o njima, uključujući njihov domet i precizne mogućnosti.

Rusija kaže da vodi “specijalnu operaciju” kako bi demilitarizirala svog susjeda i oslobodila ga opasnih nacionalista.

Kijev i Zapad kažu da Rusija pokreće imperijalističku kampanju za ponovno osvajanje prozapadnog susjeda koji se oslobodio vlasti Moskve kada se Sovjetski Savez raspao 1991. godine.

IZVOR: KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo