MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Cijeli svijet na nogama a izvršna vlast u Velikoj Kladuši ne poduzima ništa

Krizni štab USK jučer je donio nekoliko bitnih i obavezujućih odluka koje se tiču funkcionisanja   lokalnih zajednica na područja Kantona. Neke od naredbi odnose se na lokalne zajednice koje treba da odrade Gradski ili Općinski krizni štabovi. Tragom ovoga tražili smo informaciju od Kriznog štaba velikokladuške općine, jer na općinskoj službenoj web stranici nismo mogli pronaći nikakve aktivnosti niti mjere koje provodi Općinski krizni štab osim one o skraćivanju radnog vremena organa uprave. Da bi pokušali dobiti informaciju zvali smo Kabinet načelnika i tražili ovu informaciju od navodnog šefa Štaba CZ Ervina Abdića, jer krizni štab nije ni formiran, međutim Abdića nije bilo u kabinetu i oputili su nas na pomoćnika načelnika Jasmina Šahinovića, koji nam je dao informaciju da bi se tokom današnjeg dana trebala održati sjednica Štaba ali ni on nije siguran u to. Nezvanično smo dobili informaciju da u kabinetu načelnika nema nikoga već danima, kako načelnika tako ni savjetnika. Dok su u drugim općinama kabineti u konstantnom zasjedanju u Velikoj Kladuši Kabinet ne funkcioniše i ne poduzima nikakve mjere.

Pošto smo se uvjerili da u najtežoj situaciji od rata na ovamo izvršna vlast Velike Kladuše definitivno ne funkcionira, zvali smo predsjedavajućeg Općinskog vijeća Fikreta Bašića, koji nam je rekao da će se sutra na zahtjev 10 vijećnika održati sjednica Kolegija OV, kako bi se razmotrila trenutna situacija jer izvršna vlast od samog početka vanredne situacije izazvane koronavirusom, nije poduzela gotovo ništa. Po Naredbi Kriznog štaba USK lokalne zajednice treba da daju saglasnost ugostiteljskim objektima koji će vršiti dostavu hrane, lokalne zajednice treba da vode računu o osobama koje su u izolaciji i da ih eventualno prijavljuju ukoliko prekrše pravila o samoizolaciji.

Bez obzira na sve, prosto je nevjerovatan ovakav odnos općinske vlasti prema trenutnoj situaciju u općini, koja ima veliki broj ljudi iz dijaspore koji su u posljednjih petnaest dana boravili na podrućju općine i dolaze iz zemalja koje imaju po nekoliko hiljada zaraženih Corona virusom. Velika opasnost za općinu jeste i veliki broj migranata, čije je kretanje gotovo nemoguće kontrolirati. Bez obzira na sve moguće posljedice, još nije održana ni jedna sjednica Općinskog štaba CZ a o poduzimanju konkretnih mjera da ne govorimo, kao što rade sve lokalne zajednice u BIH. Jedino ako se lokalna vlast u Velikoj Kladuši ne rukovodi kao u slučaju migranata, da „ne žele koronavirus“.

Trend radio/Mersad Sarajlija

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa