Cijena gasa u BiH ponovo raste, Energoinvest će se danas obratiti javnosti

U drugom kvartalu 2022. godine poskupila je nabavna cijena gasa, što će u konačnici utjecati i na stanovništvo Bosne i Hercegovine. Zbog toga će kompanija “Energoinvest” danas dati detaljne informacije o kretnjama na tržištu.

Naime, oni su ranije Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva Federacije BiH uputili zahtjev za odobravanje nove ugovorne cijene gasa koja bi bila viša za 21,7 posto nego sada. Ovo je Vlada FBiH trebala i potvrditi u protekloj sedmici.

Iz Energoinvesta su objasnili da postoji bojazan od poskupljenja gasa i za domaćinstva, a da problem ne predstavlja samo uvećana cijena za više od 21 posto, nego i neizvjesnost šta BiH očekuje na ljeto ili zimu kada je riječ o ovom energentu. Kraj grejne sezone nije upitan s obzirom na to da je ostalo još malo hladnih dana, no pitanje je šta će se desiti na tržištu do kraja ove godine.

S obzirom na to da je ruska invazija na Ukrajinu izazvala brojna poskupljenja i nestabilnosti na različitim tržištima, strah od nestašice nije izostao ni kod ovog energenta koji Evropa u velikoj mjeri uvozi iz Rusije. Kraj grejne sezone

Za Bosnu i Hercegovinu nema direktne prijetnje da bi mogla ostati bez plina, odnosno isporuka teče uobičajenim tokom. Sve planirane količine koje su planirane za 2022. godinu su realizovane, međutim već neko vrijeme je jasno da je poskupljenje gasa u drugom kvartalu ove godine neizbježno. Ukoliko bi i došlo do prekida isporuke od Gazproma, zemlje Jugoistočne Evrope bi se u tom slučaju morale ujediniti u pronalasku novog dobavljača.

Ono što je Energoinvest za Klix.ba ranije kazao jeste da bi potencijalni problem za BiH mogla biti konfiguracija gasnih mreža u Evropi i izuzetno mala gasna mreža BiH.

“Mogućnost nabavke gasa iz drugih zemalja je jako limitirana”, rečeno nam je tada.

Država Bosna i Hercegovina, entiteti i kantoni bi u slučaju ovog poskupljenja o kojem će Energoinvest govoriti trebala pronaći rješenje za stanovništvo.

Kanton Sarajevo je već amortizovao poskupljenje u nekoj mjeri kada je Vlada odlučila subvencionirati dio računa za plin domaćinstvima, no poskupljenje od 21 posto je značajan udar za džep o kojem će se morati povesti odgovornije politike.

Izvor:klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo