MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Cijena nafte na svjetskim tržištima nastavlja padati, londonski Brent potonuo više od 15 posto

Zbog slabe potražnje i ograničenih preostalih skladišnih kapaciteta cijene sirove nafte na svjetskim tržištima nastavljaju padati.

Nakon trgovanja na azijskim tržištima cijena međunarodne referentne sirove nafte Brent pala je za 15,57 posto i sada je na 16,32 dolara po barelu. U isto vrijeme, junski ugovor za West Texas Intermediate (WTI) pao je za 6,66 posto te se barel prodaje po 10,80 dolara. Kako piše CNBC julski ugovori za WTI naftu prodaju se po niskih 19 dolara po barelu.

Per Magnus Nysveen, stariji partner i šef analitike u Rystad Energyu, upozorio je da će se situacija na naftnim tržištima dodatno pogoršati.

“Svijet više nema mjesta za skladištenje nafte. Kad je bilans ponude i potražnje pozitivan ili negativan, tada možete graditi ili crpiti, ali kad se terminali, tada nema prostora za stabilizaciju ove vrlo jake neravnoteže”, rekao je Nysveen.

Globalna potražnja za naftom drastično je pala, a velike svjetske ekonomije su zatvorene kao posljedica zastoja izazvanog koronavirusom koji su vlasti uvele za zaustavljanje širenja bolesti.

Pad cijena nafte u srijedu slijedi nakon kolapsa američke WTI koja se u ponedjeljak za majske ugovore prodavala prvi put u historiji za negativne iznose.

Izvor: klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa