MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Cijene nafte skočile za skoro pet posto nakon napada Hamasa na Izrael

Cijene sirove nafte skočile su za skoro pet posto nakon iznenadnog napada militantne grupe Hamas na Izrael.

Globalna referentna vrijednost Brenta u ponedjeljak je porasla za 4,53 posto na 88,41 dolara po barelu, dok su terminske cijene američke sirove nafte porasle za 4,69 posto na 88,67 dolara po barelu.

U subotu u zoru palestinska militantna skupina Hamas pokrenula je višestruku infiltraciju u Izrael – kopnom, morem i zrakom koristeći paraglajdere. Napad je uslijedio nekoliko sati nakon što su hiljade raketa lansirane iz Gaze u Izrael.

Iako dolazi do skoka cijena sirove nafte, analitičari vjeruju da će to biti brza reakcija i vjerojatno privremena.

“Da bi ovaj sukob imao trajan i značajan utjecaj na tržišta nafte, mora postojati trajno smanjenje opskrbe ili transporta nafte”, rekao je Vivek Dhar, direktor istraživanja rudarstva i energetskih dobara Commonwealth Bank.

“Inače, a kao što je historija pokazala, pozitivna reakcija na cijenu nafte obično je privremena i lako je nadjačaju druge tržišne sile”, napisao je u dnevnoj bilješci, te je dodao da sukob direktno ne dovodi u opasnost nijedan glavni izvor opskrbe naftom.

Nijedna strana nije veliki naftni igrač. Izrael se može pohvaliti s dvije rafinerije nafte s ukupnim kapacitetom od gotovo 300.000 barela dnevno. Palestinski teritoriji ne proizvode naftu, pokazuju podaci EIA-e.

Međutim, sukob se nalazi na pragu ključne regije za proizvodnju i izvoz nafte za globalne potrošače.

Izvor: Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa