MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

CIK do sutra čeka Vijeće ministara da osigura novac za izbore, inače će biti pomjereni

Centralna izborna komisija BiH danas je održala sjednicu posvećenu problemima provedbe lokalnih izbora 2020. godine. Na sjednici je donesena odluka da se lokalni izbori, koji su prvobitno bili raspisani za 4. oktobar, prolongiraju za 30 dana te će tako biti održani u novembru.Na sjednici je rečeno da budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu još nije usvojen te da samim tim nisu ni osigurana finansijska sredstva za organizaciju i provedbu lokalnih izbora 2020. godine.

Istaknuto je da su od Ministarstva finansija i trezora BiH dobili odgovor da ne može podržati zahtjev za izdvajanje sredstava iz tekuće rezerve za finansiranje lokalnih izbora 2020. godine.

“Najznačanije za pripremu izbora su javne nabavke. CIK je uputila najmanje sedam dopisa Ministarstvu finansija. kabinetu predsjedavajućeg, oba doma PSBiH. U svim tim dopisima je ukazivala da nije u mogućnosti pokrenuti procedure javnih nabavki. Do danas nismo zaprimili nijedan akt kojim bi se potvrdio da će sredstva biti osigurana”, kazala je predsjednica CIK-a Vanja Bjelica-Prutina.

Dodala je da je predsjedavajući Vijeće ministara BIH Zoran Tegeltija poslao poruku CIK-u da nastavi sa aktivnostima i da Vijeće ministara ima mogućnost da riješi problem finansiranja lokalnih izbora. Očekuje da će to biti sutra na sjednici

“Rok za osiguranje novca ističe u petak. Ali postavlja se pitanje čak i kada bi sutra Vijeće ministara BiH donio odluku, može li CIK provesti proces javnih nabavki odnosno nabavki glasačkih listića”, upitala je ona.

Ona je rekla da je na sutrašnjoj sjednici i Prijedlog odluke o stavljanju van snage odluke o postupanju institucija BiH u vezi s prijetnjom opasnosti po život i zdravlje zaposlenih uzrokovanih prisustvom virusa COVID – 19, što bi značilo povratak svih uposlenika na posao.

Na sjednici je istaknuto da je za provođenje procesa javnih nabavki potrebno oko 170 dana.

Izvor:Klix.ba

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa