MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

CIK raspisao lokalne izbore za 6. oktobar na osnovu Schmidtovih izmjena

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je donijela odluku o raspisivanju lokalnih izbora, koji bi trebali biti održani 6. oktobra.

Lokalni izbori su raspisani na osnovu Izbornog zakona, koji je visoki predstavnik Christian Schmidt izmijenio 26. marta ove godine. Schmidt je izmijenio niz članova s ciljem da dobijemo pošteniji izborni proces, a bit će proveden pilot projekat provođenja izbora u 10 općina uz upotrebu elektronske opreme.

CIK je ranije donio 26 podzakonskih akata, koji su bili potrebni kako bi Schmidtove izmjene funkcionisale u praksi, a očekuje se da će ih detaljnije pojasniti s obzirom na promjene u glasanju i za same građane.

U jednom trenutku je bila upitna popunjenost općinskih i gradskih izbornih komisija s obzirom na to da je članove iz Republike Srpske Milorad Dodik pozvao na povlačenje zbog Schmidtovih novih izbornih pravila. Međutim, nije došlo do njihovog povlačenja, šta više lokalne izborne komisije su u prethodnom periodu zakonski popunjavane, kao i do sada.

Međutim, za očekivati je da Dodik neće tek tako odustati od svoje ideje da u RS-u organizuje izbore na osnovu entitetskog izbornog zakona, koji su nedavno usvojili u NSRS-u, a čije stupanje na snagu se čeka zbog procedure u Vijeću naroda RS-a.

iZVOR:KLIX.BA

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa