MARKETING

ADA PROMET Velika Kladusa - Tehnicki pregled

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine o Šmitovoj odluci

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine reagovali su nakon donošenja odluke Visokog predstavnika za BiH Kristijana Šmita o finansiranju Opštih izbora 2022. godine u Bosni i Hercegovini.

Džaferović: Šmitova odluka iznuđena manipulantskim ponašanjem HDZ-a

Odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijana Šmita je iznuđena manipulantskim ponašanjem HDZ-a i ministra finansija BiH Vjekoslava Bevande, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

On je naveo da je HDZ proteklih godinu-dvije najavljivao da će pokušati blokirati izbore, “što je očigledno i radio proteklih sedmica”. Prema riječima Džaferovića, manipulantski je pokušavao prikriti svoje namjere, kroz ove epizode s posebnom odlukom i budžetom.

“Ministar finansija je jučer predložio odluku za koju se vrlo brzo ispostavilo da je neprovodiva i da je predložena samo kao nova prepreka izborima. Pozdravljam odluku visokog predstavnika, koja je bila nužna, jer bi, u protivnom, HDZ osporio osnovno demokratsko pravo građana i jer bi neodržavanje izbora odvelo BiH još veću krizu, a to nema niko pravo da radi”, istakao je Džaferović.

Dodao je da će odluku biti potrebno analizirati, ali da je izuzetno značajno što se njome rješava finansiranje u budućnost i sprečava ponavljanje ovakvih situacija.

“Upravo je to uloga visokog predstavnika da do kraja provođenja svog mandata dovrši sistem, učini ga funkcionalnim i ukloni ovakve mogućnosti beskrajnih blokada i manipulacija, kroz zloupotrebe veta, kvoruma i drugih procedura specifičnih za dejtonski sistem. Sve dok postoje takve rupe u sistemu, OHR ima svoju ulogu u BiH i zaslužuje punu podršku, a osporavanje njegove uloge je licemjerno i neodgovorno”, naglasio je Šefik Džaferović.

Dodik: Šmitova nametanja nevjerovatna glupost

Međunarodni predstavnici pokušavaju da se nametnu kao odlučujući faktor u BiH, izjavio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u prvom reagovanju, a nakon što je Kristijan Šmit nametnuo odluku o finansiranju opštih izbora u BiH.

“Kristijan Šmit nema formalno imenovanje, nema bonska ovlašćenja niti može da interveniše u BiH”, rekao je Dodik.

U situaciji kada je Vijeće ministara riješilo značajan dio tog problema, kaže Dodik, očigledno je da je njihova namjera da se oni nametnu kao faktor odlučivanja u BiH i da time pogaze sve demokratske institucije, a samim tim i BiH.

Komšić pozdravio Šmitovu odluku: Izbori prilika da se riješimo HDZ-ovih blokada

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozdravio je odluku visokog predstavnika.

“Ova odluka u konačnici predstavlja pobjedu bosanskog političkog faktora odnosno zdravih političkih opcija koje su s međunarodnim partnerima igrale konstruktivnu ulogu tokom duge političke borbe za održavanje izbora koje je HDZ nastojao blokirati”, smatra Komšić.

Rekao je kako je “važno što se nije pristalo na političke ucjene gdje se blokadom izbornog procesa nastojalo izdejstvovati antievropsko rješenje na štetu građana Bosne i Hercegovine”.

“Održavanje oktobarskih izbora prilika je da državni politički faktor demokratskim i legalnim putem nadjača politike ucjena i blokada, kako u budućnosti ne bi imali slične probleme”, smatra Komšić.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt izjavio je da će Centralna izborna komisija (CIK) BiH dobiti 12,5 miliona KM za provedbu opštih izbora u oktobru ove godine.

Nakon što Vijeće ministara nije osiguralo 12,5 miliona KM CIK-u za organizovanje opštih izbora, visoki predstavnik u BiH odlučio je djelovati i iskoristiti Bonske ovlasti. Šmit je na današnjoj konferenciji za novinare kazao da novac koji je jučer usvojilo Vijeće ministara BiH, odnosno 9,7 miliona KM, nije dovoljan za održavanje izbora. Kako je kazao, nakon što je provjerio odluku Vijeća ministara BiH, zaključio je da ona nije dovoljno dobra i da planirana sredstva nisu dovoljna.

Odluka stupa na snagu čim bude objavljena na stranici OHR-a.

IZVOR:BHRT

Vezane vijesti:

MARKETING

Sudo Luka logo
ada promet velika kladusa